SP.A-voorzitter Crombez stapt op als uitslag in oktober tegenvalt

"Ik zal me niet vastklampen aan mijn stoel", zegt SP.A-voorzitter John Crombez in een interview met De Morgen. "Als het echt slecht zou gaan in de steden, dan stopt het voor mij." De socialistische partijvoorzitter verbindt zo zijn lot aan de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober. 

Op zondag 14 oktober trekt de Vlaming naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. De ambities voor SP.A staan hooggespannen: "De ambitie is dat we kunnen blijven zorgen voor de steden waar we nu besturen. En liefst nog een paar meer", zegt John Crombez in het interview. SP.A zit momenteel in 116 lokale besturen. In 23 gevallen leveren ze ook de burgemeester. Zowel in Gent en Leuven, maar ook in Oostende en Brugge, levert SP.A momenteel de sjerp. Voor John Combrez stopt zijn voorzitterschap als de uitslag in de steden tegenvalt.

Je kunt daar geen percentages op plakken. Maar als het echt slecht zou gaan in de steden, dan stopt het voor mij.

John Crombez (SP.A) aan De Morgen

Enkele bekende socialistische burgemeesters zullen in oktober stoppen. Zowel Daniël Termont in Gent als Louis Tobback in Leuven geven de fakkel door. Voor de steden waar SP.A momenteel de plak zwaait, is opvolging dus onzeker.

In Antwerpen legt SP.A een hobbelig parcours af. Eerst was er een gezamenlijke lijst met Groen, onder de naam Samen. Maar nu het Antwerps SP.A-kopstuk Tom Meeuws onder vuur is komen te liggen, trekken SP.A en Groen er weer elk apart naar de kiezer.  Bovendien heeft de lijsttrekker voor SP.A in Antwerpen, Jinnih Beels, geen partijkaart. 

In Gent stapte Tom Balthazar op na de commotie rond Publifin. Hij leek nochtans de gedoodverfde opvolger van de huidige burgemeester, Daniël Termont. In Lommel moest burgemeester Peter Vanvelthoven deze zomer dan weer SP.A-schepen Anick Berghmans op non-actief zetten. Zij was namelijk opgepakt in de zaak rond de plofkraken.  En in Hasselt moest Hilde Claes de burgemeesterssjerp in september 2016 zelfs afgeven aan CD&V.

Over exacte percentages wil de SP.A-voorzitter niet spreken. Wel verbindt Crombez zijn lot aan de onzekere uitslag van de verkiezingen in oktober. Volgens woordvoerster Sarah Vandercruys is het niet de eerste keer dat Crombez die uitspraak doet.  

Meest gelezen