Kenny Rogers: ""Islands in the stream" is de kers op mijn taart!"

Met vooral "Coward of the county" had Kenny Rogers in 1980 ook bij ons al heel wat countryharten veroverd. Maar zijn grootste hit hier scoorde hij enkele jaren later, samen met Dolly Parton. "Islands in the stream" werd, zoals de Amerikaanse countryster zelf ooit zei, "de kers op de taart". Dinsdag mag Rogers 80 kaarsjes uitblazen.

Naast "Coward of the county" gaf Rogers rond 1980 ook al een visitekaartje af met "Lucille" en "Lady". Toch zou zijn samenwerking met het populaire trio Bee Gees zijn grootse hit opleveren. "Islands in the stream" werd samen door de 3 broers Gibb geschreven. Nochtans met Marvin Gaye als vertolker in het achterhoofd, zo verklaarde Robin Gibb ooit op ABC News. Maar Barry besliste om het door Kenny Rogers te laten zingen, tijdens de opnames van het album "Eyes that see in the dark".

Aanvankelijk was het de bedoeling dat Rogers het nummer als soloartiest zou zingen. Kenny Rogers: "Vier dagen lang ben ik met dat lied bezig geweest in de studio, maar het nummer bleef me niets doen. Het kwam zelfs zo ver dat ik het niet meer leuk vond om het te zingen. Het antwoord van Barry was: "Weet je wat dit lied nodig heeft? Dolly Parton!" Een a-ha-moment was het. Omdat ze in dezelfde studio als ik bezig was, heb ik haar laten roepen. Toen ze het lied begon te zingen, klonk het helemaal zoals het moest. Het lied kreeg plots een eigen karakter." (People, oktober 2017)

"Nadat Dolly in de opnamestudio binnengestapt was en het nummer gezongen had, kon die versie nooit meer geëvenaard worden." (Today Show, oktober 2017)

"Dat konden de Bee Gees goed, een nummer schrijven met een aanzwellend ritme. Het is gewoon een blij lied en ik blijf het graag zingen, zelfs tijdens concerten. Dan zing ik gewoon ook de zinnen van Dolly en probeer zoveel mogelijk op haar te lijken." (The Telegraph, december 2015)

"Waar ik ook optreed, wat ze me steeds opnieuw komen vragen is om dat nummer te zingen. Voor mij is dat nummer echt de kers op de taart. Ik ben zo blij dat dat lied wereldwijd zo goed ontvangen is." (ABC News, september 2013)

De titel leidde alvast tot een van de bekendste grappen over de borsten van Dolly Parton. "Islands in the stream" zou immers het antwoord zijn op de vraag "Wat zie je als Dolly Parton op haar rug in een bad vol water ligt?"

Een ander grappig verhaal betreffende het nummer werd door Rogers zelf in juli 2013 verteld in het tv-programma van Piers Morgan: "Samen met een Dolly-imitator stapte ik een podium op in een karaokebar in Las Vegas. Ik deed alsof ik een look-a-like van Kenny Rogers was. Niemand had het in die bar door dat ik het was. We zongen vervolgens "Islands in the stream". Toen dat erop zat, kwam er een man naar me toe die zei: "Weet dat je heel wat beter bent dan de originele zanger!""

Rogers: "Als ik aan "Islands in the stream" terugdenk, dan komen allerlei herinneringen naar boven die zo bepalend zijn geweest voor mijn verdere leven. Dan besef je pas wat voor een impact dat lied op jezelf en op je leven gehad heeft." (Today Show)

"Islands in the stream" luidde het begin in van een nauwe samenwerking tussen beide wereldsterren, die resulteerde in onder meer een kerstalbum en een nieuwe hitsingle in 1985, "Real love", al bleef dat succes vooral tot de VS beperkt. In 2005 werd "Islands in the stream" door het op countrymuziek gerichte kabeltelevisiekanaal CMT verkozen tot "Beste countryduet ooit". Het bleef ook in diverse tv-series opduiken, van "General hospital" en "Supergirl" tot "Jane the virgin" en "Stranger things".

Het nummer bereikte de eerste plaats in de hitparade van onder meer Australië, Canada, de VS en Oostenrijk. In Vlaanderen bereikte "Islands in the stream" 35 jaar geleden de top 10 en werd zo de grootste hit hier voor Rogers, die dinsdag dus 80 wordt:

Meest gelezen