links © RMN-Grand Palais (musée du Louvre) Hervé Lewandowski, rechts © José Luiz Bernardes Ribeiro

Louvre vindt in zijn reserve ontbrekende vinger van kolossaal standbeeld in Rome

In een opslagplaats van het museum Louvre in Parijs is een vinger ontdekt die hoort bij de bronzen hand die bewaard wordt in de Capitolijnse musea in Rome. De hand maakte deel uit van een kolossaal standbeeld van de Romeinse keizer Constantijn van rond het jaar 330 n.Chr. 

Ze horen onomstotelijk bij elkaar: een bronzen vinger van 38 cm uit het Louvre in Parijs, en een bronzen hand van anderhalve meter in de Capitolijnse musea in Rome. Beide zijn onderdelen van een kolossaal standbeeld van de Romeinse keizer Constantijn, vervaardigd rond 330 n.Chr. De samenstelling van de legering en technieken die gebruikt zijn bij het vervaardigen van het beeld laten geen enkele twijfel. 

De vinger lag al lang in een van de opslagplaatsen van het Louvre in Parijs. Haast per toeval konden onderzoekers van het museum en van het C2RMF (Centre de recherche et de restauration des musées de France) de link leggen met de hand uit de Capitolijnse musea in Rome.

Daar hebben ze ook nog het hoofd (170 cm) en een globe die deel uitmaakten van het kolossale bronzen standbeeld. De globe was een symbool van de keizerlijke macht. 

Het was paus Sixtus IV die in 1471 het standbeeld schonk aan het Romeinse museum, dat zijn collectie toen aan het uitbouwen was. Hoe de vinger vervolgens in Frankrijk is geraakt is een raadsel, maar hij duikt in de 19e eeuw op bij de Italiaanse markies Giampietro Campana, een kundig verzamelaar en kenner van antieke kunst.

Hij heeft de vinger verkocht aan keizer Napoleon III, die de Franse verzamelingen wou uitbreiden. Sinds 1863 ligt de vinger in de reserve van het Louvre, maar niemand wist precies waar hij bij hoorde - tot nu.

In november organiseert het Louvre een tentoonstelling rond de collectie van markies Campana. Het museum hoopt dat de vinger en de hand voor die gelegenheid bij elkaar gebracht kunnen worden. 

Meest gelezen