Laurie Dieffembacq

Magnette zal PS-lijst niet trekken bij Europese verkiezingen: "Ik ben kandidaat-burgemeester in Charleroi"

Paul Magnette (PS) zal dan toch geen lijstrekker worden voor de socialistische partij in Frankrijk bij de Europese verkiezingen in 2019. "Ik ben kandidaat-burgemeester in Charleroi, en er zijn in 2019 ook belangrijke verkiezingen in België", zegt Magnette aan de krant Le Monde. 

De PS in Frankrijk heeft Paul Magnette gevraagd om haar lijst te trekken voor de Europese verkiezingen in 2019. Magnette is bekend in Frankrijk. Als Waals minister-president heeft hij zich lang verzet tegen een vrijhandelsakkoord met Canada, wat hem heel wat media-aandacht heeft opgeleverd bij onze zuiderburen. 

Magnette liet al verstaan "gevleid" te zijn door het voorstel, maar wilde nog geen beslissing nemen. "Ik zal in 2019 op de lijst staan waar ik het meest nodig ben", aldus Magnette eerder deze maand.

Nu heeft hij de knoop blijkbaar wel doorgehakt. In een interview met Le Monde zegt Magnette dat hij het lijsttrekkerschap in Frankrijk zal weigeren. "Ik ben kandidaat-burgemeester in Charleroi", aldus Magnette. "En er zijn volgend jaar ook belangrijk verkiezingen in België. Daarin zal ik ook een rol spelen, zonder noodzakelijk achteraf ook een mandaat op te nemen."

Meest gelezen