Denny Baert / VRT NWS

Nederlandse kerncentrale van Borssele ligt nog weken stil

De kerncentrale in het Nederlandse Borssele, ten noorden van de Westerschelde, ligt zeker nog enkele weken stil. Het was de bedoeling dat de centrale maandag weer zou opstarten. Dat gaat niet door omdat het wachten nog is op een onderdeel voor de pomp voor koelmiddel, meldt elektriciteitsproducent EPZ.

Het onderdeel is voor controle opgestuurd om uit te zoeken of het gerepareerd kan worden of moet worden vervangen door een nieuw exemplaar.

De kerncentrale in Borssele is 4 augustus stilgelegd door een probleem met een elektrisch onderdeel van het systeem dat de reactor beveiligt. Door de storing ontstond schade aan een ander onderdeel, een lager in een pomp voor koelmiddel.

Volgens uitbater EPZ is de nucleaire veiligheid niet in het geding. Doordat de kerncentrale uit bedrijf is, levert ze geen stroom aan het elektriciteitsnet.

Meest gelezen