Videospeler inladen...

Nieuwe Amerikaanse dreigementen geven lira opnieuw een klap

De Turkse lira krijgt vandaag opnieuw een pandoering na een aantal betere dagen. Reden: nieuwe Amerikaanse dreigementen. De VS wil nog altijd de onvoorwaardelijke vrijlating van de Amerikaanse dominee Andrew Brunson.

De 50-jarige Amerikaanse predikant Brunson zit al sinds 2016 gevangen in Turkije op basis van onduidelijke aanklachten. VS-president Trump probeert Turkije met sancties te dwingen om de dominee vrij te laten, maar Ankara wil er de islamitische spirituele leider Fethullah Gülen voor in de plaats.

De economische dreigementen van Trump en zijn kabinet deden de al dalende lira extra pijn. De Turkse munt verloor dit jaar al bijna 40 procent van zijn waarde. De Turkse president Erdogan houdt voorlopig het been stijf en dreigt zelfs met eigen sancties.

De afgelopen dagen won de lira wat van zijn waarde, maar verse dreigementen van de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin en van Trump zelf, gaven de lira vanmorgen weer een dreun van 6 procent. Het bewijs dat de Turkse munt nog lang niet stabiel is.

VIDEO: Onze correspondent in de Verenigde Staten Björn Soenens geeft meer uitleg over de spanningen tussen Turkije en de VS.

Videospeler inladen...

Meest gelezen