AFP or licensors

Oegandese zanger-politicus gearresteerd wegens verraad en mishandeld in zijn cel

In het Centraal-Afrikaanse land Oeganda is zanger-politicus Robert Kyagulanyi Ssentamu, beter bekend onder zijn artiestennaam Bobi Wine, mishandeld in de gevangenis. Dat melden zijn echtgenote en zijn advocaat. De man is aangehouden omdat hij het verkiezingskonvooi van president Yoweri Museveni met stenen zou hebben bekogeld.

Kyagulanyi is eerder deze week aangehouden in de stad Arua, in het noorden van het land. Daar waren ongeregeldheden uitgebroken tijdens de campagne voor een tussentijdse verkiezing. Bij zijn arrestatie heeft de politie ook zijn chauffeur doodgeschoten. Volgens de politie is in zijn hotelkamer ook een wapen gevonden.

"Bobi heeft zich nooit met wapens beziggehouden", zegt zijn echtgenote Barbie Kyagulanyi. Ze reageert totaal verrast op het nieuws over de wapenvondst.

Volgens zijn advocaat is Kyagulanyi hard aangepakt in zijn cel. "Hij had blauwe plekken aan het gezicht toen hij gisteren voor de militaire rechtbank verscheen. Hij kon nauwelijks stappen of praten en moest worden geholpen om te gaan zitten en weer recht te staan." Volgens zijn advocaat wijst dat erop dat Kyagulanyi gefolterd is.

Spreekbuis van de jongeren

Robert Kyagulanyi Ssentamu is zowat uitgegroeid tot de politieke spreekbuis van veel jongeren in Oeganda. Sinds hij vorig jaar verkozen is als parlementslid wordt hij beschouwd als een mogelijke uitdager van president Museveni, die al sinds 1986 aan de macht is.

Onlangs heeft de 74-jarige Museveni de leeftijdsgrens om presidentskandidaat te zijn laten schrappen. Daardoor kan hij in 2021 nog eens kandidaat zijn om zichzelf op te volgen als staatshoofd.

Dat Museveni niet gebrand is op populaire politieke tegenstrevers, is in het verleden al vaak gebleken. Zo heeft hij oppositieleider Kizza Besigye, die al vier keer zijn tegenkandidaat was, meer dan eens laten arresteren. Vandaag lijkt Besigye de politieke strijd zowat te hebben opgegeven, maar Kyagulanyi lijkt zich meer en meer als oppositieleider op te werpen.

Meest gelezen