Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Oud-cricketkampioen Imran Khan aangewezen als premier Pakistan

Het parlement van Pakistan heeft gewezen cricketspeler Imran Khan aangewezen als premier. Zijn partij won eind vorige maand de parlementsverkiezingen, maar moest nog op zoek naar coalitiepartners. 

Het parlement wees Imran Khan aan als nieuwe premier met 176 stemmen, iets meer dan de vereiste 172. Zijn rivaal, de afgezette premier Nawaz Sharif van de Moslimliga, kreeg 96 stemmen.

De partij PTI (Pakistan Tehreek-e Insaf of Beweging voor Gerechtigheid) van Imran Khan won eind vorige maand overtuigend de parlementsverkiezingen. Een absolute meerderheid verwierf ze niet, waardoor ze op zoek moest naar de steun van kleinere partijen. Khan zal morgen de eed afleggen, en beginnen aan een termijn van vijf jaar.

Khan beloofde tijdens zijn campagne om "een nieuw Pakistan" te creëren. Hij wil onder meer werk maken van "een rechtssysteem dat iedereen gelijk behandelt en instellingen die goed functioneren." 

Internationaal wil hij de banden aanhalen met buurland India. Zo wil hij met de Indiase premier Narendra Modi praten over een vreedzame oplossing over het betwiste gebied Kashmir.

Meest gelezen