AFP or licensors

Pentagon stelt Trumps militaire parade uit tot 2019

De grote wens van de Amerikaanse president om de macht van zijn troepen te tonen zal dit jaar niet doorgaan, zo stelt het Amerikaanse Pentagon. Het kostenplaatje voor het evenement ter ere van de Amerikaanse veteranen zou drie keer hoger liggen dan de oorspronkelijke raming van het Witte Huis. Trump spot in een tweet met de hoge prijs en zegt met het geld een aantal nieuwe straaljagers te kopen.

Als gast van Frans president Emmanuel Macron genoot Donald Trump van de militaire parade tijdens de Franse nationale feestdag in 2017. Laaiend enthousiast verkondigde hij later dat de Verenigde Staten iets gelijkaardigs zou moeten organiseren "iets waar Amerika fier op kan zijn", en natuurlijk wilde hij zelfs beter doen dan de Fransen. Oorspronkelijk stond de Amerikaanse militaire parade gepland voor 10 november 2018, de dag voor Veterans Day, een nationale feestdag ter ere van Amerikaanse veteranen.

Het Pentagon, hoofdkwartier van het Amerikaanse ministerie van Defensie, steekt daar nu echter een stokje voor. Het Witte Huis raamde de kosten voor een militaire parade op 10 tot 30 miljoen dollar (8,5 tot 26 miljoen euro), maar dat cijfer ligt volgens de veiligheidsinstelling veel te laag. 50 miljoen dollar (44 miljoen euro) zou het Pentagon nodig hebben voor luchtvaartuigen, uitrusting, personeel en andere ondersteuning voor tijdens de parade. Daarbij zou nog ongeveer 42 miljoen dollar (37 miljoen euro) voor andere instellingen en veiligheidskosten komen.

Kolonel Rob Manning, woordvoerder van het Pentagon, zegt dat het leger en het Witte Huis "overeen zijn gekomen om te kijken naar mogelijkheden voor 2019." De militaire parade was eerder op het jaar ook al een twistpunt nadat de Verenigde Staten een militaire oefening met Zuid-Korea annuleerde in augustus. Trump zei toen dat de oefeningen te provocerend zouden zijn en ze afgelasten zou het land "een gigantische hoeveelheid geld besparen."

Zoals gewoonlijk maakte de Amerikaanse president gebruik van Twitter om op het nieuws te reageren: "Wanneer we ze [het Pentagon] vroegen voor de prijs van een feestelijke militaire parade, wilden ze een bedrag zo hoog dat ik het geannuleerd heb." Hij zegt dat hij tijdens de feestdagen eerst een Amerikaanse parade bij zal wonen en dan op 11 november naar Frankrijk trekt voor het defilé ter ere van het einde van de Eerste Wereldoorlog. Ook kijkt hij naar de toekomst: "Misschien zullen we volgend jaar iets organiseren in D.C. wanneer de kost ZEER STERK DAALT. Nu kunnen we wat meer straaljagers kopen." 

Meest gelezen