Video player inladen...

Permanent gesloten: Camping Kompas in Oudenaarde

In de zomerreeks "Permanent gesloten" trekt onze fotograaf Alexander Dumarey een hele week door België op zoek naar vakantie- of vrijetijdsbestemmingen waar u niet meer heen kunt. Elke dag bezoekt hij een plek die ooit een populaire toeristische bestemming was, van verlaten zwembaden tot vervallen hotels. Vandaag: Camping Kompas in Oudenaarde.

Met 70.000 overnachtingen per jaar was camping Kompas in Oudenaarde ooit één van de grootste campings van de Vlaamse Ardennen, maar sinds enkele jaren ligt het domein er eerder troosteloos bij. Binnenkort komt daar een einde aan. Een nieuw vakantiepark opent er in 2020 de deuren.

In de jaren 70 is er voor de aanleg van de N60 veel aarde nodig. Een deel daarvan komt van net buiten het centrum van Oudenaarde. Daar worden zanderige velden afgegraven om als bouwmateriaal te dienen. De put die achterblijft, vult zich met water en krijgt de naam Donkvijver. De vijver wordt een populair recreatiegebied en op de velden vlakbij wordt in de jaren 80 een camping opgericht: Info Camping. Later verandert de naam naar Camping Kompas.

In de jaren 90 wordt de camping nog uitgebreid en in 1994 volgt de inhuldiging van een zwembad op het domein. 16 jaar later, in 2010, is de camping erg verlieslatend geworden. De exploitant besluit in december dat jaar met de uitbating te stoppen. Toerisme in de Vlaamse Ardennen trekt niet genoeg aan, klinkt het.

De eigenaar van het domein, Toerisme Vlaanderen, beslist daarop de gronden te koop te stellen. Als na een maandenlange zoektocht nog geen koper gevonden is, besluit het agentschap de camping definitief op te doeken. In juni 2011 vertrekken de laatste kampeerders en blijft het terrein leeg achter. 

Enkele maanden later krijgt het domein dan toch nieuwe eigenaars. Twee projectontwikkelaars hebben grootse plannen en willen er "de mooiste camping van het land" openen. Maar van hun plannen komt weinig in huis, want het tweetal krijgt geen vergunning. In 2014 zetten ze de camping weer te koop, maar er is weinig interesse. Uiteindelijk koopt Stad Oudenaarde het terrein zelf voor 4,2 miljoen euro. 

Oudenaarde wil opnieuw een camping op het domein en gaat via een onderhandelingsprocedure met Europese bekendmaking op zoek naar een koper. Uiteindelijk gaat de stad een samenwerking aan met het Nederlandse vakantiebedrijf Roompot. Zij gaan het terrein ontwikkelen en uitbaten. De werkzaamheden starten binnenkort en tegen 2020 moet er een park met zo'n 350 vakantiewoningen de deuren openen.

Morgen in "Permanent gesloten": Vakantiepark Eurovillage Ardennes in Herbeumont

Meest gelezen