Protestvlot van Raveel vaart weer uit op de Leie

In 1971 waren honderden mensen er getuige van hoe het vlot van kunstenaar Roger Raveel uit Machelen bij Zulte te water werd gelaten. Nu, bijna 50 jaar later, zal het vlot nog eens op het water drijven.

In 1971 maakte kunstenaar Roger Raveel met zijn vlot een tochtje op de Leie, van Machelen naar Afsnee, bij Gent. Hij deed dat uit protest omdat een deel van de Leie zou verdwijnen om plaats te maken voor een parking.  

Landbouwers en projectontwikkelaars zagen dat wel zitten. Maar Raveel niet en hij bouwde een vlot als protestactie. Die haalde toen het nationale nieuws. De BRT zond de vaart van Machelen tot in Afsnee zelfs uit.

Nu, 50 jaar later, wordt die tocht gedeeltelijk overgedaan. Op zaterdag 18 augustus om 16u wordt het vlot weer te water gelaten, op de Leie in Deinze. Dat gebeurt in het kader van de Biënnale van de Schilderkunst in Deinze en omgeving. Die kan je bezoeken in 3 musea : het museum Dhondt-Dhaenens, het Raveelmuseum en het museum van Deinze en Leistreek. 

Het vlot ligt al enkele jaren in een opslagruimte van het Raveelmuseum in Machelen, en moet volledig opnieuw opgebouwd worden. Maar Luc Levreau weet perfect hoe dat moet. Hij is jarenlang medewerker geweest van Raveel. Luister hieronder naar zijn verhaal over het vlot.

Meest gelezen