N*E*R*D (links) en Oscar and the Wolf (rechts)

Pukkelpop dag 2: N*E*R*D stoomt Kiewit klaar voor Oscar and the Wolf en Charlotte de Witte

Na een bijzonder zomerse start van Pukkelpop 2018 kleurt de tweede festivaldag een stuk Belgischer. Niet enkel wat het weer betreft, want de headliners die het mooie weer maken op de grote podia vanavond zijn vooral Belgen. Na N*E*R*D in de vroege avond staan nog Oscar and the Wolf, Goose en Charlotte de Witte op de allerhoogste plekken van de affiche.

Geen temperaturen richting de 30 graden, wel een hemel met sluierwolken, een Belgisch zonnetje en een licht briesje. Ideaal festivalweer dus. En één opvallende constante aan het hoofdpodium: als eerbetoon aan "queen of soul" Aretha Franklin die gisteren overleed, worden haar grote hits "Respect" en "Think" tussen de optredens door met de regelmaat van de klok door de boxen gejaagd. En ja, ook de allerjongste festivalgangers zingen deze oerklassiekers mee. R.I.P. Aretha.

België boven

Wie er de vrijdagaffiche van Pukkelpop op naslaat, ziet véél Belgen bovenaan, op verschillende podia. Zo staat metalformatie Amenra, dit jaar goed voor enkele MIA-nominaties, in de Marquee, en is het in de Dance Hall "Bruxelles partout" met Roméo Elvis en zijn kornuiten. Daarvoor heeft Warhola het publiek daar al opgewarmd, voor hij morgen met Bazart op het hoofdpodium staat. Afsluiter van de Dance Hall is Goose, al is de concerttent vele maatjes te klein voor het massaal opgekomen publiek. Ingrediënten van de kolkende show: een megamash-up van al hun singles louter op de bonkende tonen van synthesisers en drums vergezeld van een kleurrijke lichtshow. Breed uitgesponnen "Synrise" is de kers op de taart.  

Ymke Dirikx

"White party" met Oscar and the Wolf

Headliner voor de tweede keer op twee jaar tijd: Oscar and the Wolf. Dress to impress, daar gaat Max Colombie altijd voor. Deze keer is zijn outfit (net zoals die van zijn bandleden) volledig wit, inclusief petje, en donkere visserslaarzen die aan zijn broek vasthangen. Ook aanwezig: vuurwerk, en bakken confetti. En ook, zoals aangekondigd voor zijn optreden bij Studio Brussel: een gloednieuw podium. Aan de zijkanten van het podium hangen witte doeken, als "dak" is er een nieuwe constructie met verlichting en spiegels, waarin het jonge publiek in de voorste regionen zichzelf kan zien, met lichte hysterie tot gevolg. Colombie ziet het graag.

Ymke Dirikx

Niet enkel qua decor maar ook in de show zelf heeft Colombie het één en ander door elkaar gegooid. Openingsnummer "You're mine" is een knipoog naar goede vriendin Charlotte de Witte, met wie hij het nummer opnam én die het hoofdpodium na hem mag afsluiten, nadat rapper Travis Scott op het laatste moment afhaakte. Verder zitten er enkele nummers in een nieuw jasje, zoals "Infinity", dat trager begint en "Breathing" dat een funky einde krijgt. Voor het eerst niet achteraan in de set: hitduo "Strange Entity" en "Princes", die netjes vlak over de helft van de show zitten. De laatste tonen zijn weggelegd voor laatste single "Fever", met een extra oosterse toets op gitaar, en vergezeld van regenbooglasers en (jawel) hartjesconfetti. Voor wie Oscar and the Wolf dit jaar nog aan het werk wil zien: Colombie heeft vanavond een tweede Sportpaleisshow aangekondigd.

N*E*R*D: dansen-dansen-dansen

Tekenden voor het eerste grootschalige dansfeest van de dag: N*E*R*D, ofwel het grote funk- en hiphopfeest van Pharrell Williams (met een vreemde ijzerwinkel op zijn gebit) en Shay Haley. Allebei midden de veertig, maar geen rimpel te bekennen, en ze dansen iedereen naar huis. "No One Ever Really Dies": die twee maken hun groepsnaam helemaal waar.

Als jonge veulens rennen ze het podium op bij het begin van de show. En eens de trein vertrokken is, valt die ook niet meer stil. Mogen meedelen in de feestvreugde: een twintigtal piepjonge festivalgangers mét N*E*R*D-merchandising die door Pharrell zelf worden uitgekozen om het hele (!) optreden lang mee te komen dansen en zingen op het podium. Eerste bommetje: "Drop it like it's hot", Pharrells samenwerking met Snoop Dogg. Tweede hoogtepunt: N*E*R*D- klassieker "She wants to move". Slotakkoord: "bouncing around" op "Lemon", N*E*R*D's "comebacknummer" na ruim zeven jaar stilte. Pukkelpop is klaar voor zijn tweede festivalnacht.

Een extreem energieke Pharrell Williams tijdens de show van N*E*R*D
Ymke Dirikx

Vroege ontdekkingen

Wie vroeg aan zijn festivaldag begint op Pukkelpop, wordt vooral op de kleinere podia beloond met aangename verrassingen, in uiteenlopende genres. Als je aan het begin van de namiddag je dansbenen los wilde gooien, dan moest bij Sofi Tukker in de Dance Hall zijn voor een vleugje jungle pop. Sofi wie? Het New Yorkse duo bekend van radiohit "Best friend". De titel doet misschien geen belletje rinken, de "bliepjes" in de intro en eerste zin "I think that I'll keep loving you, way past sixty-five" wel.

Het nummer over vriendschap vindt op een festival zeker weerklank als het wordt aangekondigd met de vraag "wie er naar Pukkelpop is gekomen met zijn beste vrienden". Los van de radiohit brengt Sofi Tukker een opzwepende en kleurrijke show, met veel dierenprints op de achtergrond en groen op het podium. En stevigere beats dan "Best friend" doet vermoeden.

Wie de dag rustiger wou starten, en fan is van meerstemmigheid had Amber Run aangekruist in de Club. Zoals hun naam misschien verkeerdelijk doet vermoeden geen band met vrouwen, wel een Brits vijftal waarvan de zanger lijkt op Jon Snow uit Game of Thrones. In het Pukkelpopprogramma wordt de groep vergeleken met Mumford & Sons. Denk: dezelfde mannelijke samenzang maar zonder banjo's en bij momenten opzwepender. Ook de gelijkenissen met Bear's Den of het stemgeluid van Tom Odell zijn hoorbaar.

Vlotte indierock, soms heel uitbundig, soms ingetogen. Inclusief enkele "Oooh-ooh-oohs", zoals pakweg Coldplay ze ook in gang weet te steken. Eerste kippenvelmoment van de dag: "I found", goed voor meer dan 47 miljoen views op Youtube. Wie Amber Run gemist heeft, zal volgens Club-presentatrice Ayco Duyster (Radio 1) "volgend jaar waarschijnlijk moeten uitwijken naar een groter podium". Dat belooft.

© CPU - JoostVH Photography www.joostvh.be

"Kunst tot bij de Pukkelpoppers brengen en omgekeerd"

Wie naast de acht podia en de vaste randanimatie in Food Wood en Petit Bazaar nieuwe dingen wil ontdekken op Pukkelpop, kan zijn culturele horizonten verruimen bij verschillende kunstinstallaties. "Ook de voorbije jaren had kunst een plek op Pukkelpop, maar niet structureel", verduidelijkt organisator Chokri Mahassine. "Nu willen we op langere termijn twee werelden samenbrengen op vertrouwde festivalgrond: kunst en muziek."

We willen de wereld van de muziek en die van de kunst samenbrengen op terrein dat ons publiek goed kent: de Pukkelpopwei.

Chokri Mahassine, organisator Pukkelpop

Voor #PKP18ART werkt Pukkelpop samen met zeven musea en het Nederlandse ARTtube. Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) zet graag zijn schouders onder dit project. Samen met Pukkelpop-organisator Chokri Mahassine heeft hij het kloppend hart van het kunstproject bezocht: de "Think Tank", een bolvormige tent aan het hoofdpodium waar allerlei projecties getoond worden, en sprekers uit de muziekwereld over kunstenaars en hun werken komen vertellen.

Cultuurminister Sven Gatz en Pukkelpop-organisator Chokri Mahassine keuren enkele kunstwerken
Ymke Dirikx

"Pukkelpop is een interessante plek voor musea om een nieuw publiek aan te boren. Dit festival trekt veel jongeren aan, en daarom willen onder meer het Fotomuseum, Museum M, het SMAK en het M HKA hier bepaalde dingen tonen aan een groep die ze anders minder goed bereiken", legt Cultuurminister Sven Gatz (Open VLD) uit.

"De bedoeling is om hieruit lessen te trekken voor de hele museumsector, om de kloof tussen hen en het publiek te verkleinen. Want we merken dat er in het algemeen drie drempels zijn, waardoor sommige mensen naar musea gaan, en anderen dat nooit doen: tijd, geld en interesse", aldus Gatz. "Interesse is de grootste drempel: men denkt vaak - ten onrechte - dat wat er in musea en theaters gebeurt, niet interessant is. Onbekend maakt onbemind. Een initiatief als dit kan misschien wel een brug slaan, ook op langere termijn", zegt Gatz.

Meest gelezen