Een artistieke impressie van de drijvende boerderij in Rotterdam
Beladon

Rotterdam krijgt eerste "drijvende koeienstal" ter wereld

In de Nederlandse havenstad Rotterdam wordt eind november de eerste drijvende boerderij ter wereld in gebruik genomen. Het is een ambitieus project, want de boer die de zaak zal runnen wil er 40 melkkoeien houden.  

Het idee voor de drijvende boerderij komt van ingenieur Peter Van Wingerden. Zes jaar geleden was hij er in New York getuige van hoe orkaan Sandy de stad afsloot van de buitenwereld. Binnen twee dagen waren de winkelrekken leeg omdat de stad niet bevoorraad kon worden. Het voorval deed hem beseffen dat voedsel het best zo dicht mogelijk bij de consument geproduceerd wordt.  

Zes jaar later is de eerste drijvende boerderij ter wereld bijna een feit. In de Merwehaven van Rotterdam is het ponton waarop de boerderij moet komen intussen verankerd. De volgende weken worden de drie verdiepingen van het gebouw verder afgewerkt, zodat boer Albert Boersen er eind november met z'n 40 koeien kan intrekken. 

Een koe van het ras Montbéliarde. 40 van deze koeien worden de eerste bewoners van een drijvende boerderij
Wikipedia

Staaltje van hypermoderne techniek

De boerderij wordt een staaltje van hypermoderne techniek. Zonnepanelen zullen er waterstof produceren waarmee een deel van de nodige energie kan worden opgewekt en de koeien zullen er gemolken worden door robots.  

De koeien krijgen er hoofdzakelijk overschotten te eten uit plaatselijke voedingsbedrijven en horeca, alsook eendenkroos dat op de boerderij zelf geteeld zal worden. 

Zodra de koeien zich thuis voelen op hun drijvende woonst, moeten ze elke dag 800 liter melk produceren. Die zal ter plekke gepasteuriseerd worden en verwerkt tot yoghurt. De melkproducten van de boerderij zullen uitsluitend verdeeld worden in Rotterdam zelf.   

VIDEO: Melkveehouder Albert Boersen legt aan RTV Rijnmond uit wat het plan is van de allereerste drijvende boerderij

Meest gelezen