Videospeler inladen...

Screening vliegtuigpassagiers levert ruim 800 hits in politiedatabank op

Dankzij de screening van de gegevens van vliegtuigpassagiers is de politie de afgelopen maanden al 834 mensen op het spoor gekomen die geseind staan in de politiedatabank. Dat schrijft De Tijd en bevestigt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).

Sinds begin april screent een speciale dienst van de federale politie, douane en veiligheidsdiensten de gegevens van passagiers op Belgische luchthavens. Op dit moment wordt ongeveer een derde van alle vliegtuigpassagiers gecontroleerd op een eventuele hit met de politiedatabank, nog niet alle luchtvaartmaatschappijen geven namelijk hun passagierslijsten al door.

De afgelopen maanden werden op die manier al bijna 5 miljoen passagiers gescreend. 834 van hen stonden geseind in de politiedatabank voor georganiseerde - zware - criminele feiten. Het gaat dan bijvoorbeeld over drugscriminaliteit, zwaar banditisme, terreurverdachten of parentale ontvoering.

In een kleine 10 procent van de gevallen kwam de politie effectief tussenbeide op de luchthaven zelf voor een ondervraging of een arrestatie. In de rest van de gevallen werd de databank verder aangevuld met het oog op toekomstig onderzoek en/of werden de verdachten verder opgevolgd door de politie- en veiligheidsdiensten, "want het systeem is er niet alleen om te klissen, maar ook om de modus operandi en reisbewegingen in kaart te brengen", klinkt het.

Op dit moment wordt een gelijkaardig systeem op poten gezet voor de passagiers van internationale bussen en treinen.

Bekijk hier het item uit het Journaal van 13 uur

Videospeler inladen...

Meest gelezen