AFP or licensors

"Veel westerse politici en commentatoren willen Erdogan ondermijnen, maar die houding speelt net in zijn kaart"

De Turkse economie en munt staan onder zware druk. De houding van de westerse regeringen en media helpen de situatie niet vooruit. "Er zijn structurele problemen in de Turkse economie, maar de hetze tegen de lira is evenzeer psychologisch en aangewakkerd door politieke motieven",  zegt Dries Lesage, docent internationale politiek aan de UGent. "Vele westerse commentatoren en politici willen president Erdogan ondermijnen, maar ze spelen met die houding net in zijn kaart."

Vorige week vrijdag tweette de Amerikaanse president Donald Trump de Turkse lira de dieperik in, door de invoertarieven op Turks staal en aluminium te verdubbelen. De sanctie kwam er omdat Turkije de Amerikaanse predikant Andrew Brunson vasthoudt, die vermeende banden zou hebben met de coupplegers van 15 juli 2016 en de Koerdische terreurbeweging PKK. "Erdogan en heel veel Turken beschouwen dit als een regelrechte aanval op de Turkse soevereiniteit", zegt Lesage. 

Volgens Lesage is een deel van het probleem dat het Westen niet geïnteresseerd is in de grieven van Turkije. "Mochten westerse regeringen en media zich echt zorgen maken over mensenrechten en democratie in Turkije, dan zouden ze kritisch zijn over de PKK en de Gülenorganisatie. Het gaat dus veeleer om geopolitieke belangen en ideologische superioriteit", zegt hij.

Hij wijst erop dat de Amerikanen de Koerdische militie YPG bewapenen in de strijd tegen terreurorganisatie IS in Syrië. "De YPG is wel degelijk een tak van de PKK, die in Turkije al duizend moordaanslagen heeft gepleegd. Dit wordt in officiële Amerikaanse documenten toegegeven. In het Westen zie je geen kritische reflectie over al dit geweld, dat door de meeste Koerden wordt verafschuwd. Binnen de NAVO is het ongezien dat de ene machtige lidstaat met Europese steun een groepering tot de tanden bewapent, die in een andere lidstaat talloze aanslagen pleegt."

Een ander heikel punt is de houding van de westerse regeringen en media ten opzichte van de Gülenorganisatie. "De bloedige staatsgreep van 15 juli 2016 blijft een groot trauma voor de meeste Turken. Intussen zijn alle Turkse politieke partijen en media het erover eens dat leden van de Gülenorganisatie een sleutelrol hadden. Westerse actoren als de Britse regering en een aantal Duitse kwaliteitsmedia nemen dit bewijsmateriaal serieus. Maar de meeste andere westerse regeringen en media blijven de Gülenorganisatie heel positief bejegenen."

Dit is dus niet alleen nefast voor de relaties tussen het Westen en Turkije, maar natuurlijk ook voor de democratie in Turkije zelf.

Volgens Lesage speelt het Westen met zijn imperialistische houding in de kaart van Erdogan, die zo steeds meer macht naar zich toe kan trekken. "Hij kan gemakkelijk bewijzen dat het Westen slechte bedoelingen heeft met Turkije. Dit is dus niet alleen nefast voor de relaties tussen het Westen en Turkije, maar natuurlijk ook voor de democratie in Turkije zelf", zegt Lesage. 

Meest gelezen