Videospeler inladen...

Vliegtuigwrak met onwaarschijnlijke geschiedenis blootgelegd door smeltend ijs

Door de aanhoudende hitte de afgelopen weken is in Zwitserland een deel van een vliegtuigwrak uit 1946 blootgelegd onder het ijs. En achter het wrak gaat een onwaarschijnlijke geschiedenis schuil. 

Door de aanhoudende hitte is er deze zomer veel ijs en sneeuw gesmolten in Zwitserland. En dat heeft een ongelooflijke vondst met zich meegebracht: een deel van het wrak van een vliegtuig dat in 1946 neerstortte in de bergen. Door de tijd heen was het wrak zo'n drie kilometer verplaatst. De voorbije jaren werden er wel al wat brokstukken teruggevonden, maar door de hitte zijn het er deze zomer heel wat meer. Een deel van het vliegtuig zelf kwam bloot te liggen, maar ook voorwerpen als lepels en blikken (volgens een Zwitserse archeoloog ligt een deel van het vliegtuig wel nog onder het ijs verborgen). En dat trekt toeristen aan. 

Lees verder onder de foto.

Maar er is méér: achter het wrak schuilt ook een onwaarschijnlijk verhaal, mét happy ending.

Het ongelooflijke verhaal - mét happy ending - achter het wrak van het Dakota-vliegtuig

We schrijven 18 november 1946. Een Amerikaans militair transportvliegtuig, een zogenoemd Dakota-toestel, is onderweg van München naar Marseille. Aan boord bevinden zich Amerikaanse officieren en familieleden, onder hen een meisje van 11. Maar boven de Zwitserse bergen gaat het mis. De piloot komt in turbulent weer terecht en moet een noodlanding maken bovenop een gletsjer. 

De inzittenden van het vliegtuigen komen er – op wat verwondingen na – allemaal met de schrik vanaf. Maar na de crash zitten de 12 passagiers en bemanningsleden maar liefst vijf dagen vast op de gletsjer. Het wrak wordt bedolven onder sneeuw en vormt op die manier een soort iglo. Met hout, benzine en olie stoken de slachtoffers vuur om zich warm te houden. Om te overleven drinken de 12 gesmolten sneeuw en eten ze één chocoladereep per persoon. 

Het is het meest onwaarschijnlijke verhaal in de geschiedenis van de luchtvaart

Peter Brotschi

De reddingsoperatie die op touw gezet wordt is indrukwekkend. Ongeveer 150 Amerikaanse soldaten proberen de berg te beklimmen, maar het zijn uiteindelijk twee Zwitserse piloten op ski’s die de 12 inzittenden terugvinden. En ongelooflijk, maar waar, het verhaal kent een happy end: er vallen geen slachtoffers. De reddingsoperatie is een mijlpaal in de Zwitserse luchtvaartgeschiedenis. En tot op de dag van vandaag zijn experts verbaasd over de goede afloop: "Het is het meest onwaarschijnlijke verhaal in de geschiedenis van de luchtvaart. Dat een vliegtuig met een snelheid van 280 kilometer per uur neerstort zonder slachtoffers te maken", zegt luchtvaartexpert Peter Brotschi aan de Zwitserse openbare omroep SRF. 

Lees verder onder de foto.

Reddingsvliegtuig bij het gecrashte vliegtuig

De inzittenden kwamen allemaal veilig beneden, maar het wrak werd nooit teruggevonden. Tot nu dan. Volgens archeoloog Adriano Boschetti zal er nu geprobeerd worden om de delen van het vliegtuig op te halen. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen