Zelfstandig in bijberoep, het beste van twee werelden?

Een opmerkelijk interview deze ochtend op Radio 1: Vlaams Parlementslid en ondernemer Grete Remen (N-VA) verklaart dat zelfstandigen in bijberoep maximaal twee jaar van dat statuut zouden mogen genieten. Volgens Remen genieten zelfstandigen in bijberoep van de voordelen, zonder de nadelen die andere ondernemers hebben. “Van twee walletjes eten”, noemt ze het. Maar wat is een zelfstandige in bijberoep? Wat zijn de voor- en nadelen van zo’n statuut? Is het echt oneerlijke concurrentie voor andere ondernemers? We zetten de pro's en contra's op een rij.

Wie zijn ze?

Een zelfstandige in bijberoep is iemand die minstens de helft van zijn uren werkt in loondienst, met een werkgever. Na de werkuren of in het weekend, werkt hij of zij als zelfstandige. Bijvoorbeeld, iemand die als bediende werkt, maar daarnaast ook als zelfstandige landbouwer, is zelfstandige in bijberoep.

 

 

Voor- en nadelen

Oneerlijke concurrentie?

Eet een zelfstandige in bijberoep “van twee walletjes”? En is hij daardoor een oneerlijke concurrent voor andere zelfstandigen? Hij bouwt aan zijn pensioen en heeft minder papierwerk dan de meeste zelfstandigen. Dat wel. Maar - zo is ook te lezen bij de Vlaamse overheid - een zelfstandige in bijberoep betaalt mogelijk ook meer belastingen op zijn inkomen. Uiteraard vraagt het ook een inspanning om naast een job in loondienst een baan als zelfstandige uit te bouwen. 

Meest gelezen