"Als ik met Annan had gesproken, had ik weer de kracht en energie om van alles te doen"

Goedele Liekens werd VN-ambassadrice onder het bewind van de pas overleden Kofi Annan. Ze noemt hem een heel charismatische en gedecideerde man. Hij zette zich ook hard in voor seksuele rechten, iets waar ook Liekens al jaren voor ijvert.

Begin jaren 2000 kreeg Goedele Liekens een handgeschreven brief van Kofi Annan, toen secretaris-generaal van de Verenigde Naties. "Ik viel bijna van mijn stoel. Even later was ik in New York voor een conferentie en ontmoette ik Susan Sarandon en Angelina Jolie", zei ze daarover eerder in "Op weg met Jan" op Eén.

Videospeler inladen...

Ze had ook meerdere gesprekken met Annan en daarbij was hij een grote inspiratie. "Hij voerde een heel moedige strijd en hamerde heel sterk op seksuele rechten. "Dat zijn ook mensenrechten", zei hij. Het was veel makkelijker om op te komen tegen kinderhonger, maar ook die moeilijkere strijd ging hij aan", reageert Liekens vandaag.

"Annan was een heel charismatische, gedecideerde man. Veel meer dan Ban Ki-moon bijvoorbeeld, zijn opvolger. Na gesprekken met Annan had ik altijd weer de energie en de kracht om van alles te doen."

Liekens is nog steeds actief als VN-ambassadrice. "In december ga ik naar Zuid-Afrika en Mozambique, samen met minister Alexander De Croo (Open VLD)."

Op Twitter wordt er druk gereageerd op de dood van Kofi Annan:

Meest gelezen