Burgemeester klaagt overlast op Mont Blanc aan: "Nu zijn die gekken daar nog"

Beledigingen en vuistslagen voor gidsen, kamperen op "sneeuwbruggen", vlaggenmasten meezeulen... Voor Jean-Marc Peillex, burgemeester van Saint-Gervais-les-Bains, aan de voet van de Mont Blanc, is de maat meer dan vol. Op Twitter spuwt hij onverbloemd zijn gal over het respectloze gedrag van toeristen en bergbeklimmers.

Saint-Gervais-les-Bains ligt in het Oost-Franse departement Haute Savoie, in de Alpen. Het plaatsje vormt de uitvalsbasis voor heel wat wandelaars en bergbeklimmers en is ook de start van het gemakkelijk toegankelijke en meest gebruikte klimtraject naar de hoogste regionen van de Mont Blanc, de Goûter-route.

Volgens burgemeester Peillex laat het gedrag van toeristen al langer te wensen over, maar loopt het deze zomer de spuigaten uit. "Is de top van respectloosheid bereikt? Of hoe mensen bijna straffeloos dwaas kunnen blijven doen", vraagt hij zich af. In zijn communiqué op Twitter neemt hij geen blad voor de mond. "Nu zijn die gekken daar nog", is de opmerking die erbij gaat. Een bloemlezing van enkele incidenten in de afgelopen week.

  • Een gids die onderweg was naar de top kreeg een vuistslag toen hij een groep tegenkwam die aan het afdalen was. Ze waren boos omdat hij hen niet doorliet
  • Een andere gids moest beledigingen slikken nadat hij opgemerkt had dat een werktuig weer moest worden opgeborgen. Een derde gids werd geduwd door boze klimmers
  • Op de Dôme du Goûter, een soort met ijs bedekte koepel, hielden enkele mensen een siesta op een brug van sneeuw
  • Vallot, een schuilplaats voor noodsituaties, is ontoegankelijk omdat een twintigtal personen er een soort kampeerplaats ingericht hebben

Eerder van de week postte burgemeester Peillex foto's van een groep Letse bergbeklimmers die een mast van een tiental meters meezeulden. Die wilden ze op de Mont Blanc neerpoten en er de Letse vlag aan hangen.

Tussen 5 en 14 augustus begonnen volgens Peillex elke dag minstens 80 mensen aan de beklimming van de Mont Blanc via de Goûter-route, die een maximale capaciteit van 120 heeft. In die periode gold de aanbeveling om een andere klimroute te nemen als gevolg van de hittegolf, waardoor rotsblokken naar beneden dreigden te vallen.

De burgemeester is boos omdat mensen die waarschuwingen compleet negeren en wijst naar "jarenlang" laks beleid. "Wie kan het onverdedigbare nog verdedigen, wie kan nog laten geloven dat we dit moeten aanvaarden onder het principe van vrijheid? In 2019 moet de Mont Blanc zijn verloren waardigheid weer terugkrijgen!"

This content is subject to copyright.

Meest gelezen