Photo Ton Toemen/HH

CD&V wil lijst met frauduleuze webshops op overheidswebsite

CD&V-Kamerlid Leen Dierick wil dat de Federale Overheidsdienst (FOD) Economie malafide webshops vermeldt op zijn website. Dierick heeft daarover een resolutie ingediend in de Kamer.

In 2016 heeft de Economische Inspectie 5.170 meldingen ontvangen over elektronische handel, terwijl ze in 2017 maar liefst 11.237 meldingen heeft gekregen. In 2016 betrof de meest voorkomende klacht het niet leveren of verlenen van producten en diensten. In 2017 ging het vooral om frauduleuze praktijken. Deze tendens geldt ook voor frauduleuze webshops die namaak verkopen. Terwijl in 2014 er nog 49 meldingen waren omtrent namaak binnen de elektronische handel, steeg het aantal klachten in 2017 naar 1.286.

Dierick pleit ook voor één Europees label voor betrouwbare webshops, die na de toekenning ervan ook permanent zullen worden gescreend. "Er bestaan al verschillende labels, maar beter zou zijn dat er één Europese label wordt toegekend", zegt Dierick. Ze dringt ook aan op een sensibiliseringscampagne en vindt dat er verder ingezet moet worden op het actief opsporen en sluiten van malafide webshops.

"De Economische Inspectie moet sneller malafide webshops kunnen sluiten en hierbij ook nauwer samenwerken met hostingproviders, kredietkaartmaatschappijen, banken en parketten om de betalingsmogelijkheden of de website te blokkeren".

Meest gelezen