Hendrik Bogaert (CD&V) wil versnelde uitbreiding van gesloten centra

CD&V-Kamerlid Hendrik Bogaert biedt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) zijn steun aan om de capaciteit in de gesloten asielcentra versneld uit te breiden naar 1.000 plaatsen tegen eind dit jaar. Het Masterplan van Francken voorziet in 700 plaatsen tegen eind dit jaar. Francken zegt blij te zijn met de steun van Bogaert en hoopt dat de CD&V-excellenties in de regering hem op dezelfde manier zullen steunen.

"Met de realiteit vandaag op het terrein in West-Vlaanderen wordt de capaciteit te traag opgebouwd", vindt Bogaert. "Het moet herbekeken worden."

Hij noemt de situatie met transmigranten in West-Vlaanderen problematisch. "Het kan niet opgelost worden door van die mensen duimafdrukken te nemen en ze vervolgens een briefje mee te geven waarop staat dat ze het land moeten verlaten. Het loopt al jaren zo en het is geen oplossing. Wie geen asiel wil aanvragen of uitgeprocedeerd is, moet naar gesloten centra (met voldoende capaciteit) en uitgewezen worden."

Staatssecretaris Francken wijst Bogaert op Twitter op het goedgekeurde masterplan van de regering. Dat voorziet in 700 plaatsen in gesloten centra tegen eind dit jaar en 1.150 plaatsen tegen 2021. "Capaciteit is echt niet het enige probleem", aldus Francken. Hij verwijst onder meer naar landen van herkomst die niet meewerken, het Europese Dublin-akkoord dat niet goed wordt toegepast en de problemen met identificatie van migranten.

"En dan stuur ik ze terug naar Soedan en stuurt uw voorzitter aan op mijn ontslag", sneert hij op Twitter richting CD&V.

Persoonlijk standpunt

Bogaert geeft aan VRT NWS toe dat hij in eigen naam spreekt, maar wijst er ook op dat CD&V-voorzitter Wouter Beke zich nooit heeft uitgesproken tégen voldoende capaciteit in de gesloten centra.

Kamerlid Els Van Hoof zegt zondag in "De ochtend" op Radio 1 dat het om een persoonlijk standpunt van Bogaert gaat, "hij drukt niet altijd het partijstandpunt uit, zo kennen we hem". Of hij zal worden teruggefloten? "Het is aan de voorzitter en niet aan mij om dat te zeggen, ik denk wel dat er een gesprek zal volgen. Ook binnen het partijbestuur zal allicht wel gepraat worden of hier een draagvlak voor is, maar ik vermoed van niet."

Hoe dan ook is staatssecretaris Francken naar eigen zeggen tevreden met de steun van Bogaert, maar hij voegt er meteen aan toe dat hij pas echt tevreden zal zijn als zijn CD&V-collega's in de regering hem ook zullen steunen.

Meest gelezen