Videospeler inladen...

Jezidi-meisje vlucht voor IS naar Duitsland en staat daar plots oog in oog met haar ontvoerder

Een meisje dat gevangengenomen werd in Irak op haar 14 door IS, kwam in Duitsland, het land waarnaar ze was gevlucht, oog in oog te staan met de man die haar mishandelde en verkocht. Uit angst is ze nu teruggevlucht naar Irak.

In 2014 veroverde terreurgroep IS de Noord-Iraakse stad Sinjar. Daar wonen hoofdzakelijk jezidi's, aanhangers van een godsdienst met onder meer islamitische en christelijke invloeden. IS beschouwt jezidi's als duivelaanbidders. Duizenden jezidi's sloegen op de vlucht, velen werden vermoord of gevangengenomen.

Een van hen was het 14-jarige meisje Ashwaq. Ze werd gevangengenomen door IS op 3 augustus 2014 en daarna voor 100 dollar verkocht aan een man. Haar koper mishandelde en verkrachtte haar. Een paar maanden later kon ze vluchten. Ze trok naar Duitsland, zoals veel van haar geloofsgenoten.

Zo'n drie jaar later zag ze in Duitsland, niet ver van Stuttgart, de man terug die haar ontvoerd en verkocht had als seksslaaf. Tijdens een tweede ontmoeting spraken ze zelf tegen elkaar.

"Ik ken je. Ik weet waar je woont en met wie je daar woont", zei hij vanuit zijn auto. "Hij wist alles van mijn leven in Duitsland." Aan de BBC deed ze het verhaal over de ontmoeting (lees verder onder de link):

Na een paar dagen doet ze aangifte bij de politie over de ontmoeting, maar het voorval is zo traumatiserend, dat ze besluit om opnieuw te vluchten, dit keer terug naar Iraaks Koerdistan.

"Ik heb mijn familie en mijn land achtergelaten en ben naar Duitsland gegaan om de pijn te vergeten. Het laatste dat ik had verwacht was een ontmoeting met de man van IS die mij had ontvoerd en dat hij alles zou weten over mijn leven in Duitsland."

Als de wereld vernietigd was, zou ik nog niet terugkeren naar Duitsland

Ashwaq leeft nu in Koerdistan met haar familie, maar ook daar voelt ze nog de dreiging van IS. Ze wil nu met haar familie naar Australië verhuizen. Dat land heeft een speciaal programma opgezet voor vrouwen die ontvoerd werden door IS. Naar Duitsland wil ze nooit meer terug. "Als de wereld vernietigd was, zou ik nog niet terugkeren naar Duitsland."

Het verhaal van Ashwaq is niet uniek. Er zijn verschillende slachtoffers van IS die in het land waarnaar ze gevlucht zijn, worden geconfronteerd met hun geweldenaars. Er zijn naar schatting nog meer dan 1.000 jezidi's in handen van terreurgroep IS.

VIDEO: bekijk hieronder de reportage uit "Het journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen