imago/epd

Nazimars in Berlijn afgelast wegens grote aantal tegenbetogers

De jaarlijkse mars waarbij Duitse neonazi's het overlijden van Rudolf Hess herdenken, heeft honderden tegenbetogers gelokt. "Geen plaats voor nazis" over "Spandau blijft nazivrij" tot "Oma's tegen rechts" viel in de menigte te lezen. Uiteindelijk werd de mars in stadsdeel Spandau afgelast, waar de gevangenis zich bevond waar Rudolf Hess gevangen zat.

Jaarlijks troepen neonazi's samen naar aanleiding van het overlijden van Rudolf Hess, die op 17 augustus 1987 zelfmoord pleegde in de Spandaugevangenis. Hij was er jarenlang de enige gedetineerde nadat verschillende andere toplui van het naziregime hun straf hadden uitgezeten. 

De extreemrechtse organisatoren verwachtten aanvankelijk zowat 500 deelnemers voor de mars van vandaag, maar de politie meldde uiteindelijk dat de organisatoren de manifestatie hadden afgelast. Partijen, vakbonden, kerken en verschillende initiatieven hadden opgeroepen tot tegenactie. De politie had 2.300 agenten opgetrommeld in Spandau.

Vorig jaar waren voor de herdenking van 30 jaar overlijden van Hess honderden neonazi's afgezakt. Ze geraakten echter niet voorbij de blokkades van de tegenbetogers. Voor de grootste tegenbetoging waren zaterdag 4.000 deelnemers aangekondigd.

Hess was de plaatsvervanger van Hitler, tot hij in 1941 naar Schotland vloog om er over vrede te onderhandelen. Hij werd echter opgepakt en na de oorlog werd hij berecht.

Meest gelezen