Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Permanent gesloten: vakantiecentrum Eurovillage Ardennes in Herbeumont

In de zomerreeks "Permanent gesloten" trekt onze fotograaf Alexander Dumarey een hele week door België op zoek naar vakantie- of vrijetijdsbestemmingen waar u niet meer heen kunt. Elke dag bezoekt hij een plek die ooit een populaire toeristische bestemming was, van verlaten zwembaden tot vervallen hotels. Vandaag: Eurovillage Ardennes in Herbeumont.

Echt permanent gesloten is vakantiecentrum Les Fourches of Eurovillage Ardennes in Herbeumont nooit geweest. Het was jaren een opvangcentrum voor asielzoekers. Na het vertrek van de laatste bewoners vorig jaar wordt nu alles in het werk gesteld om het park op te knappen en opnieuw toeristen te ontvangen.

In 1973 wordt door de MOC (Mouvement Ouvrier Chrétien) sociaal vakantiecentrum Les Fourches geopend in Herbeumont. Het park bevindt zich op een 14 hectare groot glooiend terrein vlak buiten het kleine dorp. Bij de opening telt het 40 bungalows en een hoofdgebouw met 40 kamers. Tijdens de schoolvakanties verblijven er gezinnen met kinderen, in de periodes daartussen vooral gepensioneerden. 

In de jaren 80 gaat het MOC een samenwerking aan met de Franse organisatie VVF (Villages Vacances-Familles). Het centrum wordt grondig gerenoveerd en krijgt nu de naam Eurovillage Ardennes. In 1992 volgt nog een upgrade van de infrastructuur.

In 2008 komt de uitbating van het centrum in handen van Corsendonk Hotels. Zij krijgen bij de asielcrisis in 2010 de vraag om het centrum in te schakelen bij de opvang van vluchtelingen. Het Rode Kruis huurt het hele domein en ontvangt er op 1 februari 2011 de eerste vluchtelingen.

In de periode dat het domein in gebruik is als asielcentrum wordt er geïnvesteerd in vergroening door onder meer de installatie van zonnepanelen. Filmmaker François Pirot draait er de in 2016 verschenen documentaire Eurovillage, over het leven in het park.

In 2017 wordt na 6 jaar beslist het asielcentrum te sluiten, en op 31 december van dat jaar hebben alle vluchtelingen het domein verlaten. Nu wordt hard gewerkt om het park op te frissen en klaar te maken om weer toeristen te ontvangen. De heropening van het vakantiecentrum is gepland voor volgende zomer.

Morgen in "Permanent gesloten": hotel-restaurant Villa Marquette in Marke.

Meest gelezen