Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Pukkelpop dag 3: langverwachte Kendrick Lamar sluit editie 2018 af

Pukkelpop 2018 zit erop. Laatste die het podium op mocht: "king of hiphop" Kendrick Lamar. Daarbuiten stond vandaag Nederlandstalige muziek opvallend op de voorgrond, met een gesmaakt gastoptreden van Willy Sommers én het enige festivaloptreden van Bazart deze zomer. Organisator Chokri Mahassine, blikt tevreden terug op "een fantastische editie met geslaagde experimenten".

King Kendrick begint ruim een kwartier te laat aan zijn langverwachte Pukkelpopshow. Her en der wordt gevreesd voor een Rihannascenario. (ze stuurde in 2016 eerst haar kat, en werkte nadien een matige show af, nvdr) Maar niets van dat: fotografen zijn bij zijn optreden niet welkom (bovenstaande foto is een archiefbeeld, nvdr), maar verder is er aan het hoofdpodium geen doorkomen aan. Een academisch kwartiertje later begint hij er toch aan, en Lamar zal (inclusief bisnummer) zijn tijd netjes volmaken.

Naast Lamars opvallende visuals met hoofdpersonage "Kenny" in de hoofdrol, en politieke boodschappen genre "all ni**** are special", valt vooral zijn podiumoutfit op. Een authentieke bandshirt van Oasis: daarmee win je zieltjes op een festival met veel rockliefhebbers. Ondanks het enthousiasme van het publiek, heeft Lamar een aanloop nodig. "King Kunta" is een eerste hoogtepunt in de set, maar pas na "Bitch, don't kill my vibe" barst de rapgekte volledig los. De menigte rapt Lamar opvallend goed na, ondanks de grote lappen tekst die hij erdoor jaagt. Ander hoogtepunt: "Sit down, be humble", volledig overgenomen en gedragen door het publiek. Het ontlokt een voor de rest vrij stoïcijnse Lamar een glimlach. En een oprechte bedanking voor het Belgische publiek. "We appreciëren jullie komst en de liefde die jullie ons gegeven hebben", klinkt het. Missie als afsluitende headliner: geslaagd.

Ilse Liebens (Radio 1) blikte in "Het journaal Laat" al vooruit op het optreden van Kendrick Lamar

Videospeler inladen...

Willy Sommers beleeft de dag van zijn leven

Ook op zijn laatste dag krijgt Pukkelpop 2018 zonovergoten zomerweer. Een mooie beloning voor de vele vroege vogels op de wei, die het experiment van Mauro Pawlowksi & De Kempenzonen rond het middaguur komen ontdekken in de Marquee. Willy Sommers schrijft er samen met Mauro, Daan, Sennek, tientallen blazers en "master of ceremony" Rik Verheye Pukkelpop-geschiedenis, en blikt zelf op het optreden terug als "het mooiste moment uit zijn carrière". De zin "geniet van het leven, want het duurt toch maar even" zal nog lang nagalmen in Kiewit en omstreken. Wie er niet bij was: u heeft iets gemist.

"Zenuwachtig" Bazart lost drie nieuwe nummers

Ook het optreden van Bazart hebben veel festivalgangers aangekruist. Na bijna een jaar mediastilte, en veel studiowerk speelt de groep in Kiewit zijn enige Belgische festivaloptreden. Ze stonden hier eerder al in de Marquee, maar die eerste keer op het allergrootste podium: dat zorgt toch voor behoorlijk veel zenuwen, zo vertellen Mathieu Terryn, Simon Nuytten en Oliver Symons ons voor de show.

"Dit zijn nieuwe omstandigheden voor ons: zo veel volk, in openlucht én bij daglicht spelen", zegt zanger Mathieu Terryn. "Maar na ons optreden op Lowlands gisteren trekken we met een goed gevoel naar het podium. Ja, we zullen nieuwe nummer spelen, drie in totaal. En met Eefje de Visser, hebben we een gast bij. We hebben op onze nieuwe plaat een nummer met haar opgenomen, en ook met de Belgische rapper Baloji. Die samenwerkingen, met mensen van wie we zelf fan zijn: geweldig, en het past ook in de tijdsgeest. Afwachten of het publiek dat ook kan appreciëren."

(lees voort onder de video van het interview)

Videospeler inladen...

Op onze tweede plaat staan twee samenwerkingen: één met Baloji, en één met Eefje de Visser.

Bazart mag zijn eerste optreden op het hoofdpodium van Pukkelpop spelen naar het "golden hour" toe, in de vroege avond wanneer de zon een duik neemt boven het festivalterrein. Er is op geen gram confetti gekeken, al van bij het eerste nummer. Al loopt het met de lange papierslingers niet helemaal van een leien dakje. Door de tegenwind waaien ze bijna integraal het podium op, en moet de band er zich zelf een weg door banen. "We dachten: we brengen wat rollen toiletpapier mee, dat wordt leuk. Niet dus." De kleurrijke visuals, met af en toe een flard songtekst doen hun ding wél.

Ymke Dirikx

Verder zoals aangekondigd drie nummers die hun vuurdoop krijgen live: single "Grip (omarm me)" als derde nummer, het openingsnummer van de tweede (voorlopig titelloze plaat) en het duet met Eefje de Visser, die live komt meezingen. En die wel bijzonder dicht tegen zanger Mathieu geprangd staat op zijn minipodium. Wat opvalt aan de nieuwe sound: meer keyboards, minder gitaar. Gitarist Simon moet vooral op de toetsen aan de bak.

Ook de nummers van de eerste plaat krijgen live een iets stevigere laag synthesisers, en een vettere drumlijn. Verder toont Bazart zich energiek en met veel enthousiasme "want we hebben zo lang opgesloten gezeten in de studio". En zanger Mathieu is zó zichtbaar blij met zijn podiumplek in openlucht, dat hij zich eerst al gillend tussen de gillende fans gooit in de middengang, voor hij op het dak van de geluidsinstallatie in het midden van de wei klimt. Tijdens (hoe kan het ook anders) meegebruld slot "Goud".

(lees voort onder de journaalreportage)

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Organisator Chokri Mahassine: "Vele experimenten waren geslaagd"

Op de laatste festivalavond blikt organisator Chokri Mahassine tevreden terug, al kijkt ook hij nog enorm uit naar headliner Kendrick Lamar. "Ik ben even benieuwd als de duizenden andere Pukkelpoppers. Benieuwd of hij gaat kunnen doen wat we dit voorjaar van hem gezien hebben in het Sportpaleis. Het is een enorme productie, dus dat belooft."

Nee, Pukkelpop was niet uitverkocht. Donderdag en zaterdag zo goed als, maar de affiche op vrijdag sprak globaal niet voldoende aan.

Chokri Mahassine, organisator Pukkelpop

Verder noemt Mahassine Pukkelpop 2018 "een bijzonder geslaagde editie, over de hele lijn". "We hebben enorm geëxperimenteerd: muzikaal, door zowel klassieke muziek van Jef Neve als een samengestelde groep met Willy Sommers te programmeren, en op het terrein met nieuwe podia op nieuwe plekken en het kunstproject. Eigenlijk is alles beter verlopen dan verwacht. De programmatie sloeg aan, en dat bewijst dat het hokjesdenken bij jongeren en zeker bij het Pukkelpoppubliek achterwege blijft. De reacties op Willy Sommers, hier bij ons op de middag: ongezien."

Ondanks Mahassines enthousiasme, en de positieve reacties op de vernieuwingen raakte Pukkelpop 2018 niet uitverkocht, niet op dagbasis en ook niet combigewijs. "Donderdag en zaterdag zijn quasi uitverkocht, omdat veel mensen door het mooie weer nog een ticket hebben gekocht aan de kassa. Ja, vrijdag was minder. Die line-up werd in vergelijking met de andere dagen een stuk minder bevonden", geeft Mahassine toe. "De affiche was sterk en solide, maar sprak onvoldoende verschillende generaties aan. 66.000 tickets per dag verkopen is nooit simpel."

Toch wil Mahassine de komende jaren op hetzelfde elan verder. "We moeten blijven experimenteren en verrassen. Dingen brengen die mensen elders niet zien of verwachten. Als ik zie hoe jongeren reageren op Willy Sommers, dan kan er véél. En als ik de respons zie op techno-dj Charlotte de Witte die het hoofdpodium afsluit -  een keuze die we door de late annulatie van Travis Scott trouwens met een klein hartje gemaakt hebben - dan ben ik fier."

Meest gelezen