Videospeler inladen...

Raad voor Vreemdelingen­betwistingen houdt uitwijzing tegen, Francken onderzoekt cassatie­beroep

De Raad voor Vreemdelingenbetwistingen heeft een beslissing van de dienst Vreemdelingenzaken om een illegaal ons land uit te wijzen vernietigd. De man wordt hier verdacht van een poging tot doodslag. Als hij het land wordt uitgewezen, kan het gerechtelijk onderzoek niet naar behoren gebeuren, zo oordeelt de Raad. 

De man werd opgepakt bij een politiecontrole in Aalter, op 18  mei. Hij probeerde daar te vluchten en daarbij leek het of hij een agent opzettelijk wou aanrijden. De onderzoeksrechter hield hem aan voor doodslag. De man zat al twee maanden in voorlopige hechtenis in de gevangenis van Gent. Begin augustus liet de onderzoeksrechter hem onder voorwaarden vrij. Zijn familie betaalde een borgsom en hij moest zich ter beschikking houden van het gerecht voor het verder onderzoek.

Meteen na zijn voorwaardelijke vrijlating werd de man, op bevel van de Dienst Vreemdelingenzaken,  overgebracht naar het gesloten asielcentrum in Brugge in afwachting van een uitwijzing.  Maar nu heeft de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen (RVV) dat bevel tot uitwijzing vernietigd.  De RVV meent dat het gerecht zijn werk niet kan doen als de man wordt uitgewezen, zegt zijn advocaat Abderrahim Lachlali .  

Volgens de kranten De Morgen en Het Laatste Nieuws verblijft de man al vijf jaar in ons land  zonder geldige papieren.  Hij zou ook al meerdere keren een bevel hebben gekregen om het grondgebied te verlaten. 

Francken onderzoekt mogelijkheid tot cassatiebreoep

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA)  is het niet eens met de beslissing van de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen. Hij laat onderzoeken of cassatieberoep mogelijk is tegen het arrest van de RVV.

Francken zegt ook dat de meeste criminelen die ons land worden uitgezet, hier wel al definitief veroordeeld zijn en hun straf al hebben uitgezeten. Slechts een minderheid van de uitgewezen illegalen maakt  nog het voorwerp uit van een gerechtelijk onderzoek.  Maar ook tijdens dat onderzoek verblijven ze illegaal op het grondgebied en is de Vreemdelingenwet op hen van toepassing.  Dat betekent, volgens Francken, dat ze wel degelijk kunnen worden uitgewezen als ze een gevaar betekenen voor  de openbare orde. "Criminele illegalen  verwijderen is een prioriteit van de regering, dat is wat we ook doen", zegt Francken.

Bekijk hier het item uit het Journaal van 13 uur

Videospeler inladen...

Meest gelezen