Videospeler inladen...

Aarde beeft opnieuw in Lombok, voorlopig alleen materiële schade

Het Indonesische eiland Lombok is opnieuw getroffen door een aardbeving, deze keer met een kracht van 6,3. Het is de krachtigste naschok na de zware aardbeving eerder deze maand. Voorlopig is er alleen materiële schade vastgesteld.

In het totaal kwamen begin deze maand 460 mensen om het leven door een zware aardschok in de regio. Sindsdien zijn er heel wat naschokken geweest. Lombok ligt in zeer aardbevingsgevoelig gebied, de zogenoemde "Ring of Fire". 

De aardschok nu vond plaats in het noordoosten van het eiland en had een kracht van 6,3. De schok veroorzaakte op verschillende plaatsen aardverschuivingen. Voorlopig is er alleen melding van materiële schade. In het district Sembalun raakten gebouwen beschadigd. Een gemeenschapscentrum stortte zelfs in. Het centrum was al beschadigd geraakt door eerdere schokken.

Over slachtoffers zijn er nog geen berichten. Op 5 augustus eiste een aardbeving in de regio nog 460 levens. Duizenden huizen raakten beschadigd en honderdduizenden mensen werden dakloos.

"Opnieuw zware aardschok"

Duikinstructeur Tom Mazur woonde tot voor de aardbeving van begin deze maand op de Gili-eilanden, ten noordwesten van Lombok. De aardbeving nu heeft hij niet gevoeld, maar hij heeft wel al contact gehad met Lombok. En daar was de aardschok weer "zwaar aanwezig", vertelt hij in "De ochtend". "Op Gili zijn er geen gebouwen ingestort, op Lombok zijn er wel weer een aantal neergegaan." 

Volgens Mazur, die dus na de aardbeving van begin deze maand geëvacueerd werd van de Gili-eilanden, meent wel dat ze de komende dagen terugkunnen naar de Gili-eilanden. "Stilletjesaan is het beter en beter aan het gaan op de Gili-eilanden. Binnen een paar dagen mag iedereen terug, ook de toeristen." Volgens Mazur is de overheid nu ook erg actief op de door de aardschokken getroffen gebieden. "Het heeft even geduurd eer de overheid tussenbeide kwam, maar nu is men goed bezig. Men zet vluchtelingenkampen op en men is ook begonnen met puin te ruimen."

Videospeler inladen...

Meest gelezen