De moeilijke weg naar een baby, gevat in een kunstzinnige foto

Patricia en Kimberley O'Neill, een koppel uit Sun City in de Amerikaanse staat Arizona, werden op 3 augustus de trotse ouders van een dochtertje, London. Maar het heeft heel wat voeten in de aarde gehad voor ze hun kindje in hun armen konden houden. Een fotografe legde hun verhaal vast in een veelzeggende foto, die in de  Amerikaanse pers en op sociale media viraal gaat.

In 2014 besloten Patricia en Kimberley om aan kinderen te beginnen en maakten ze een afspraak bij een fertiliteitskliniek. Pogingen om zwanger te worden via kunstmatige inseminatie (IUI) mislukten, waarna ze overstapten op in-vitrofertilisatie (IVF), een nog meer ingrijpende procedure. Twee keer raakte Patricia zwanger, twee keer kreeg ze een miskraam. De artsen stelden vast dat ze een bloedstollingsziekte had, Factor Leiden V, die complicaties kan veroorzaken bij zwangerschap.

Het koppel probeerde opnieuw zwanger te worden. Een vierde ivf-poging lukte, maar opnieuw draaide de zwangerschap uit op een miskraam. "Ik was er kapot van", vertelt Patricia aan CNN. "Maar mijn vrouw en ik waren deze reis samen aangegaan. We beslisten dat we zware beslissingen altijd samen zouden nemen, en zij wilde het nog een kans geven."

Ze zochten hulp bij een arts die gespecialiseerd is in Factor Leiden V. Patricia moest twee maal per dag bloedverdunners bij zichzelf inspuiten, bovenop de inspuitingen die nodig zijn voor de ivf-behandelingen. Niet te onderschatten, maar het resultaat was wel een geslaagde zwangerschap en de geboorte van hun dochtertje eerder deze maand.

Twee dozen vol naalden

Om de geboorte van hun dochtertje te vieren, zonder de jaren te vergeten die eraan vooraf gegaan zijn, zochten ze contact met fotografe Samanta Packer. Ze wilden hun baby fotograferen, omringd door alle spuiten -1.616 in totaal- die ze in die 4 jaar gebruikt hebben. "Patricia en Kimberley brachten twee dozen vol injectienaalden mee, veel meer dan ik had verwacht", zegt de fotografe.

Packer was bijna een uur bezig om de compositie samen te stellen zoals die er op de foto uit ziet. De baby is omringd door twee harten. Het ene bestaat uit de naalden die Patricia gebruikte voor haar bloedverdunners, het andere uit de naalden voor het ivf-traject. Het meisje is gewikkeld in een regenboogdoek, en dat is niet toevallig. Een kindje dat geboren wordt nadat een moeder een kindje verloren is door een miskraam, doodgeboorte of overlijden wordt ook wel eens een regenboogbaby genoemd.

Op 10 augustus plaatste Packer de foto van baby London op haar Facebookpagina en sindsdien gaat de foto viraal. Hij is momenteel al meer dan 73.000 "geliket", er zijn al bijna 5.000 reacties, vele daarvan van ouders die eenzelfde moeilijke weg hebben afgelegd om hun kinderwens te kunnen realiseren.

"Ik wist dat het iets speciaals was, we stonden allemaal te snotteren", vertelt Packer. "Maar dat het zo'n sterke indruk zou nalaten bij mensen, dat had ik echt niet verwacht." "Ik hoop dat mensen die in hetzelfde straatje zitten als wij, zien dat er hoop is", zegt Patricia.

Meest gelezen