Represented by ZUMA Press, Inc.

Italië dreigt schip met 177 migranten aan boord naar Libië terug te sturen

De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini dreigt ermee een schip met 177 vluchtelingen en migranten aan boord naar een Libische haven te sturen als de Europese Unie zijn land niet concreet gaat helpen bij de opvang van bootvluchtelingen die op de Middellandse Zee gered zijn. Merkwaardig genoeg gaat het om een schip van de Italiaanse kustwacht.

Salvini, die al een tijdje zegt dat hij geen migranten meer wil toelaten in Italiaanse havens, wil dat ook andere Europese landen hun deel doen. Nu de Maltese minister van Binnenlandse Zaken heeft gezegd dat de Diciotti best aanmeert in de haven van het Italiaanse eiland Lampedusa, is de maat vol voor Salvini. "Ofwel gaat Europa Italië concreet helpen, te beginnen met de migranten aan boord van de Diciotti, ofwel zullen we gedwongen worden de mensensmokkel definitief een halt toe te roepen en de geredde migranten terug te brengen naar een Libische haven." 

Ofwel gaat Europa Italië helpen ofwel zullen we de mensensmokkel definitief moeten stoppen en de geredde migranten terugbrengen naar een Libische haven

Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini

Niet onbelangrijk is dat het hier gaat om de Diciotti, een schip van de Italiaanse kustwacht dat bootvluchtelingen aan boord heeft die zijn gered door Frontex, het Europese agentschap voor grens- en kustbewaking. De Italiaanse regering is al aangeklaagd door het Europese Hof voor de Rechten van de Mens omdat Italiaanse schepen worden gebruikt om migranten terug te brengen naar Libië in het kader van een akkoord tussen de Italiaanse en de Libische regering.

De Diciotti ligt al sinds donderdag voor anker in de buurt van Lampedusa, maar mag daar niet aanmeren omdat Salvini vindt dat Malta de migranten en vluchtelingen moet opnemen.

Vorige woensdag nog gaven de Maltese autoriteiten toestemming aan het hulpschip Aquarius va SOS Méditerrannée om aan te meren in de haven van La Valetta. Dat schip had 141 vluchtelingen aan boord. Malta, Portugal, Spanje, Frankrijk, Duitsland en Luxemburg hadden toegezegd om mensen van de Aquarius op te nemen.

Meest gelezen