Belga

Luister goed naar de volgende zinnen: we kunnen een ander hóren glimlachen (en glimlachen mee)

Wie iemand ziet glimlachen, heeft al snel de neiging om bewust of onbewust zelf te glimlachen. Uit nieuw Frans onderzoek blijkt nu ook dat hóren glimlachen hetzelfde effect heeft.

Lachen werkt -zoals gapen- aanstekelijk. Dat weten we intussen wel. Het is een visueel effect, maar zelfs als we de ander hóren (glim)lachen is dat het geval. Twee Fransen hebben dat namelijk wetenschappelijk onderzocht.

AUDIO Luister naar de onderstaande zinnen die uitgesproken worden en merk het zelf:

Het onderzoek van Pablo Arias en Jean-Julien Aucouturier is gepubliceerd in Current Biology (download de pdf).  Ze testten uit hoe emoties een effect hebben op luisteraars. Hoe reageren we als we iemand bijvoorbeeld horen glimlachen (maar die lach of glimlach niét kunnen zien)?  Via een bepaalde software werden stemmen geluidstechnisch nagemaakt. 

Wat blijkt? De deelnemers aan de testen horen de glimlach niet alleen, ze glimlachen onbewust ook zelf. Mensen kunnen dus onbewust emoties ervaren en tonen als we anderen niet eens zien, maar horen.

Gemanipuleerde stemmen

De wetenschappelijke bevindingen kunnen toegepast worden op ontzettend veel vlakken. In de muzieksector wordt zo autotune toegepast. De populaire hiphopper Kanye West maakt er gebruik van. Bij autotune wordt de stem vervormd om een bepaald effect te bereiken.

Met de software van de Franse onderzoekers kan verder gegaan worden: de stem kan beter en realistischer worden vervormd, maar ook compleet worden veranderd om andere emoties bij het publiek te bereiken. "De grootte van een mens of zijn geslacht. Tot een domein als in de medische wetenschap toe", legt onderzoeker Arias in "De ochtend" uit. Wat als bijvoorbeeld alle telefoontjes van callcentra altijd vriendelijk klinken of vertrouwd?

Meest gelezen