Videospeler inladen...

Merkel en Poetin praten drie uur lang over Syrië en Oekraïne

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Russische president Vladimir Poetin hebben gisteren meer dan drie uur met elkaar gesproken over mogelijke oplossingen voor de crisissen in Syrië en Oekraïne. Verdere details werden niet bekendgemaakt.

Het gesprek vond plaats in slot Meseberg, het gastenhuis van de Duitse regering in Gransee, op zowat 70 kilometer van de hoofdstad Berlijn. Foto's moeten aantonen dat het gesprek in een gemoedelijke sfeer verliep, buiten op het terras, onder een parasol in de zon, met een drankje erbij.

De gespreksonderwerpen waren wel iets minder frivool van aard. Vooraf had kanselier Merkel gewezen op de verantwoordelijkheid van Duitsland en Rusland voor oplossingen van crisissen. Ze zei ook bereid te zijn met Poetin daaraan te werken. Tegelijk waarschuwde ze voor een humanitaire ramp in Syrië. Daar zijn een grondwetshervorming en verkiezingen noodzakelijk.

Poetin had Europa vooraf opgeroepen voor hulp bij de wederopbouw. De infrastructuur moet hersteld worden, opdat vluchtelingen uit het buitenland kunnen terugkeren, niet enkel uit Europa, maar ook uit buurlanden Jordanië, Libanon en Turkije. Rusland is een bondgenoot van de Syrische president Bashar al-Assad.

Ook Oekraïne was een thema. Vooraf had Merkel gezegd te willen  met Poetin te willen spreken over onder andere de mogelijke inzet van VN-blauwhelmen, om toe te zien op een wapenstilstand. Duitsland wil samen met Frankrijk verder optreden als bemiddelaar tussen Rusland en Oekraïne. Poetin drukte voor de ontmoeting de hoop uit dat zo'n VN-missie de vrede in Oekraïne kan herstellen.

(lees verder onder de foto)

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

"Ernstige en gedetailleerde gesprekken"

Na de ontmoeting in het slot Meseberg bij Berlijn keerde president Poetin zaterdagavond nog terug naar Rusland. Over de inhoud van de gesprekken werd verder weinig bekendgemaakt. Volgens Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov waren de gesprekken wel "ernstig en gedetailleerd".

Naast Syrië en Oekraïne spraken Merkel en Poetin ook over de omstreden gaspijpleiding Nord Stream 2, tussen Rusland en Duitsland. Volgens het Kremlin hadden ze het onder andere over de mogelijke sancties tegen bedrijven die deelnemen aan het project. Ze willen het project beschermen voor inmenging van buitenaf, aldus Peskov. Ook werd het puur commerciële karakter van het project beklemtoond. Poetin zou niet hebben uitgesloten dat de gastransit door Oekraïne wordt voortgezet, eens de pijpleiding is voltooid.

Merkel reist volgende week naar de gewezen Sovjetrepublieken Georgië, Armenië en Azerbeidzjan. Vooral in dat laatste land draait het bezoek rond een alternatieve pijpleiding naar Europa, om de afhankelijkheid van Russisch gas in te perken.

Meest gelezen