Na blauwalg nu ook roodalg in Maldegem?

De provincie Oost-Vlaanderen onderzoekt een mogelijk geval van roodalgen in Maldegem. Inwoners merkten die op in de rivier de Ede, die ook door het stadspark stroomt. Tot er duidelijkheid is over de alg raadt de gemeente inwoners af om in contact te komen met het water of er honden in te laten zwemmen.

De blauwalgen zorgen her en der voor zwemverboden en er wordt ook gevraagd om honden niet in het water te laten vallen. De blauwalg is een bacterie die schadelijk kan zijn, ze veroorzaakt misselijkheid of darmklachten. De blauwalg dook ook al op in Maldegem, in het waterbekken van het dorpje Kleit. Maar nu is er dus ook sprake van roodalg. 

Rode schijn op het water

"Inwoners alarmeerden ons om te melden dat er een soort rode schijn op het water van de Ede lag. Het blijkt nu roodalg te zijn. We weten niet of dat giftig is. We hebben nu contact opgenomen met provincie Oost-Vlaanderen om dat verder te onderzoeken. Tot er duidelijkheid is het raadzaam om niet in contact te komen met het oppervlaktewater van de Ede.", zegt burgemeester Marleen Van Den Bussche (CD&V). 

Geen zwempartijen meer voor hondjes

Als er inderdaad sprake is van roodalg, dan kan dat - net als de blauwalg - gevaarlijk zijn voor mens én dier. "Ook wij raden mensen met een hond aan om extra waakzaam te zijn bij een wandeling door het park en om te vermijden dat de diertjes van het water drinken of erin zwemmen. We nemen het zekere voor het onzekere."

Meest gelezen