Videospeler inladen...

Nederlandstalige Russische journaliste Marina Toptygina overleden

In de Russische hoofdstad Moskou is Marina Toptygina overleden. Toptygina raakte hier bekend in de jaren 80, toen ze samen met haar collega Kiril Bratsev van Radio Moskou op uitnodiging van de toenmalige BRT naar ons land kwam. 

Marina Toptygina werd geboren in 1956 en studeerde Nederlands aan de universiteit van Sint-Petersburg.

Zij en Kiril Bratsev werkten bij Radio Moskou, waar ze de uitzendingen in het Nederlands verzorgden. In 1987, toen de Sovjet-Unie in volle "glasnost" zat, kwamen ze op uitnodiging van de toenmalige BRT naar België, waar ze op de radio werden geïnterviewd, maar ook in de tv-show "Argus" van Jan Rompaey. Tijdens de laatste jaren van de Sovjet-Unie waren Toptygina en Bratsev populaire Russen in Vlaanderen, mede omdat ze vloeiend Nederlands praatten.

Later ging Toptygina aan de slag bij de televisie. In het ochtendprogramma van de Russische eerste zender ORT had ze een succesvolle rubriek met verhalen van het dagelijkse leven in Rusland en items die ze had gedraaid tijdens haar bezoeken aan Belgie en andere landen van de Europese Unie. Ze hield zich niet bezig met de grote politiek, maar via haar "kleine" verhalen klaagde ze eigenlijk wel mistoestanden in Rusland aan.

Nog later werkte ze ook voor commerciële zenders en herschoolde ze zich tot reisjournaliste. Daarvoor maakte ze ook gebruik van nieuwe media als Facebook, Twitter, en Instagram. In de jaren 90 verzorgde ze een gesproken brief over het dagelijkse leven in Rusland voor de VARA-radio in Nederland.

Uit het beeldarchief: In 1987 verwelkomen journalisten van de toenmalige BRT-radionieuwsdienst Marina Toptygina en Kiril Bratsev van Radio Moskou.

Videospeler inladen...

Meest gelezen