Videospeler inladen...

Permanent gesloten: hotel-restaurant Villa Marquette in Marke

In de zomerreeks "Permanent gesloten" trekt onze fotograaf Alexander Dumarey een hele week door België op zoek naar vakantie- of vrijetijdsbestemmingen waar u niet meer heen kunt. Elke dag bezoekt hij een plek die ooit een populaire toeristische bestemming was, van verlaten zwembaden tot vervallen hotels. Vandaag: hotel-restaurant Villa Marquette in Marke, bij Kortrijk.

Ooit was Villa Marquette in Marke een begrip in Kortrijk en omstreken. Vandaag is het beroemde hotel-restaurant maar een schim van wat het ooit geweest is. Het gebouw viel ten prooi aan vandalen en dieven, veel meer dan een karkas blijft er niet over. 

Op 22 maart 1968 opent restaurant Marquette in Marke, bij Kortrijk, de deuren. In de jaren daarop groeit de zaak uit tot een beroemd restaurant en een hotel met negen luxekamers. Er komen regelmatig beroemde gasten zoals Charles Aznavour, Lance Armstrong en zelfs koning Albert II over de vloer. In 1976 krijgt het restaurant een Michelinster. De zaak kan hier 15 jaar mee pronken tot ze de ster in 1991 verliest. 

In 2008, na 40 jaar dienst, besluiten de eigenaars het hotel-restaurant over te laten. Een Franse topchef en zijn vrouw nemen de zaak over en herdopen het Villa Marquette. Het loopt echter al snel fout. De schulden stapelen zich op en in 2011 gaan ze failliet. De uitbaters worden in 2013 veroordeeld voor inbreuken tegen de faillissementswet.

De inboedel wordt daarna openbaar verkocht, maar voor het domein zelf wordt geen koper gevonden. In 2016 is er plots beweging bij Villa Marquette, het leger kamt het terrein op 1 april uit op zoek naar wapens en explosieven. De actie kadert in het onderzoek naar Reda Kriket, een 34-jarige terreurverdachte die net daarvoor werd opgepakt in de Parijse voorstad Argenteuil.

Later in 2016 dient zich eindelijk een koper aan voor het domein. Een Kortrijkse projectontwikkelaar wil het voormalige restaurant slopen en er 18 villa's bouwen. Het bedrijf krijgt een bouwvergunning maar na klachten van enkele omwonenden wordt die in november 2017 vernietigd. Het is dus nog even wachten wat de toekomst brengt voor Villa Marquette.

Meest gelezen