Videospeler inladen...

10 ton brieven en postpakketten in één keer op de deurmat bij Palestijns postbedrijf: "Hele vreemde zaak"

10 ton brieven en postpakketten. Dat is wat een Palestijns postbedrijf op de Westelijke Jordaanoever deze week in één keer op de deurmat geleverd kreeg. De post had normaal verspreid over de voorbije 8 jaar moeten aankomen, maar Israël hield dat tegen.

"Het vrijgeven van de post is volgens Israël een eenmalige geste naar de Palestijnen toe, een gebaar van goede wil", vertelt correspondent in Israël Jan Franke in "De ochtend". "De brieven en postpaketten werden jarenlang vastgehouden in buurland Jordanië op laste van Israël."

(lees verder onder de foto van het postbedrijf die 10 ton brieven en pakketten geleverd kreeg)

AFP or licensors

Waarom de post zo lang werd tegengehouden, blijft onduidelijk. "Israël laat daar niet veel over los, behalve in eerder algemene termen dat het voor veiligheidsredenen was. Het is een heel vreemde zaak."

"De situatie is in ieder geval zo dat Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook niet zelf direct internationale post kunnen zenden of ontvangen. Dat gaat altijd via Israël, die alle post sowieso controleert. Een deel ervan wordt snel doorgestuurd, maar Israël houdt dus ook een deel tegen."

(lees verder onder de foto)

AFP or licensors

De Palestijnse minister van Communicatie heeft al geklaagd dat de Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever geen vertrouwen meer hebben in de Palestijnse postbedrijven, net omdat heel veel zaken nooit aankomen. Op de foto's die zijn verspreid, is zelfs een rolstoel te zien die nooit werd afgeleverd.

(lees verder onder de foto)

AFP or licensors

En 10 ton post in 1 keer verdelen, dat leidt uiteraard tot problemen. In de kantoren van het postbedrijf liggen grote stapels die tot aan het plafond reiken. De medewerkers draaien overuren en het zal wellicht nog weken of maanden duren om alles bezorgd te krijgen.

"Een heel aantal brieven en pakketten zijn ook beschadigd. In die paketten zitten zaken die mensen bv. jaren geleden hebben besteld via het internet en die pakketjes hebben dan jarenlang in een postbedrijf gelegen. Het Palestijnse postbedrijf heeft zich al bij voorbaat geëxcuseerd voor beschadigde stukken, maar zegt tegelijk dat dat de verantwoordelijkheid is van Israël. Zo erg is het dus."

Herbeluister hier het gesprek in "De ochtend"

AFP or licensors

VIDEO: bekijk hieronder de reportage uit "Het journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen