Videospeler inladen...

Venezolaanse vluchtelingen mogen Ecuador niet meer in, anderen aangevallen in Brazilië

Aan de grens tussen Colombia en Ecuador zijn duizenden Venezolaanse vluchtelingen gestrand. Ze mogen Ecuador niet meer binnen van de overheid. Ook Peru zou later dat voorbeeld volgen. In het noorden van Brazilië zijn zaterdag dan weer twee kampen van Venezolaanse vluchtelingen aangevallen en in brand gestoken.

De Venezolanen ontvluchten massaal hun land door de torenhoge inflatie en een gebrek aan voedsel en medicijnen. Ze vluchten ofwel naar buurland Brazilië, ofwel naar Colombia en dan verder naar Ecuador, Peru en Chili. Het laatste jaar alleen zijn al zo'n miljoen Venezolanen naar Colombia gevlucht.

Vaak blijven ze in Colombia, maar velen reizen ook door naar Ecuador. Zo komen er momenteel dagelijks 4.000 vluchtelingen toe aan de grens. De Ecuadoraanse overheid heeft nu beslist dat ze niet meer het land binnenmogen zonder een geldig paspoort. De meeste vluchtelingen hebben alleen een identiteitskaart op zak. Peru zou later hetzelfde doorvoeren.

De maatregel is gisteren ingegaan, maar de vluchtelingen blijven toestromen. Colombia heeft al geprotesteerd tegen de maatregel van Ecuador, omdat daardoor "kwetsbare mensen vastzitten aan de grens".

(Lees verder onder het kaartje)

Brazilië

In een ander buurland van Venezuela, Brazilië, zijn dan weer tentenkampen met Venezolaanse vluchtelingen aangevallen. Het gaat om twee kampen bij de grensplaats Pacaraima, in de noordelijke staat Roraima. Daar raakte zaterdag een handelaar gewond toen hij en zijn familie werden aangevallen bij een diefstal. Volgens de bewoners, die al geruime tijd op gespannen voet leven met de vluchtelingen, was de dader een Venezolaan.

Als wraak trokken tientallen Brazilianen naar de twee geïmproviseerde vluchtelingenkampen, die ze vernielden en in brand staken. Bij de aanval raakten drie Brazilianen gewond. De Venezolaanse vluchtelingen bleven volgens de lokale autoriteiten ongedeerd.

In totaal zijn sinds begin 2017 al ruim 127.000 inwoners uit Venezuela naar Brazilië gevlucht. In dezelfde periode trokken meer dan een miljoen Venezolanen naar Colombia, terwijl sinds het begin van 2018 ongeveer 500.000 Venezolanen naar Ecuador, en vandaaruit vaak verder naar Peru en Chili, vluchtten.

Archieffoto
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Bekijk hier het item uit het Journaal van 13 uur

Videospeler inladen...

Meest gelezen