Nicolas Maeterlinck

1 op de 3 werknemers neemt auto voor traject korter dan 10 kilometer

Wie dicht bij zijn of haar werk woont, neemt té vaak de auto daarvoor. Een bevraging van Sport Vlaanderen toont dat aan. Maar veel werknemers willen wel meer sporten. Dus fietsen dan zeker? 

Eigenlijk zijn het straffe cijfers: heel wat werknemers die dicht bij hun werkplek wonen, en dan hebben we het over 10 kilometer, doen dat met de auto. En niet met de fiets of het openbaar vervoer. Nog altijd veel in een tijd waarin het verkeer zowat overal dichtslibt. Nochtans willen velen meer sporten en bewegen. Dan ligt een oplossing op de loer.

"We hebben in de beweegscan, een bevraging op onze site, 18.000 antwoorden gekregen van werknemers van 162 bedrijven.  De helft van hen blijkt op minder dan 10 kilometer van hun werk te wonen. En van die helft is 1 op de 3 verknocht aan de auto", zegt Ken Nys van Sport Vlaanderen. "Maar het mooie is dat veel van die mensen echt bereid zijn om meer te sporten, dus dan is er perspectief op het vlak van fietsen."

Het is een quick win: door te fietsen naar het werk, moet je de tijd om te bewegen 's avonds niet meer inplannen"

Ken Nys,Sport Vlaanderen

"Werknemers zien best in dat naar het werk fietsen interessant is. Als ze een halfuurtje fietsen, dan hebben ze al de bewegingsminuten die ze anders 's avonds zouden moeten plannen. Dus dan is het veel voorkomende argument "ik heb geen tijd voor sport" al van de baan. Het is echt een quick win."

"Werkgevers moeten ook het nut ervan begrijpen: werknemers zijn gezonder en als het op grote schaal gebeurt, zorgt het zelfs voor een betere collegialiteit, voor een betere interne sfeer", zegt Nys."Bedrijven bieden best de mogelijkheid aan om te sporten, bijvoorbeeld tijdens de luchpauze. Of ze kunnen denken aan een fietsbeleidsplan of tegemoet komen in fietskledij." 

Nog een bijkomend voordeel: de ontlasting van het verkeer, ook op korte trajecten. "Het zijn allemaal auto's die je op spitsmomenten niet meer op de weg hebt, ook dat is een voordeel natuurlijk", klinkt het bij Sport Vlaanderen (het agentschap van de Vlaamse overheid dat sporten en bewegen voor iedereen promoot, de opvolger van het vroegere Bloso).

Meest gelezen