Agente geeft ondervoede baby zelf de borst

Agente Celeste Ayala was begin vorige week van wacht in een kinderziekenhuis in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires, toen er 6 kinderen binnengebracht werden. De kleinste van hen, nog een baby, liet daarbij duidelijk horen dat ze honger had. Ayala, die zelf nog niet zo lang geleden moeder geworden was, twijfelde niet en zette het kind aan haar borst. Een collega nam er een foto van, publiceerde die op Facebook, waarna die snel viraal ging. Ayala werd intussen al uitgebreid in de bloemetjes gezet door haar collega's.

Collega Marcos Heredia prees het gedrag van Ayala: "Ook al was de baby vies, toch trok jij je daar niets van aan en gedroeg jij je als een moeder."

In het Argentijnse tv-programma "La noche de Mirtha" gaf Ayala afgelopen weekend meer uitleg, nadat de foto met de baby dus plots wereldnieuws geworden was: "Toen ik van mijn ronde in het ziekenhuis terugkwam, hoorde ik een baby huilen. Ik dacht onmiddellijk: "Die moet honger hebben." Ik zag hem ook zuigen op zijn handje. Ik heb dan tegen de sociaal medewerkster gezegd dat ik zelf een dochter van ruim een jaar oud heb en dat ik haar wel de borst wilde geven."

"Eens de baby aan het drinken was, wilde die niet meer stoppen. Het was duidelijk dat het kind ondervoed was en al lange tijd niet meer gegeten had en niet de juiste verzorging had gekregen."

"Ik dacht eerst dat het een jongetje was, door de kleren die hij droeg. Maar later maakte men me erop attent dat het wel degelijk om een meisje ging. Ze maakt deel uit van een gezin van 6 kinderen."

"Ze werden door sociale werkers naar het ziekenhuis gebracht, nadat ze bij hun ouders weggehaald waren vanwege de slechte omstandigheden waarin ze vertoefden. Ze waren duidelijk ondervoed en de kinderen hadden ook schurft."

"Ook de ouders waren aanwezig, wat voor de kinderen belangrijk was. De moeder was toch de lijm die de kinderen bij elkaar hield. Maar zowel zij als de vader zijn werkloos en hebben drankproblemen. Toch zal de sociale dienst alles doen om het gezin bij elkaar te houden. De oudste van de kinderen, die al 9 is, had het echt wel moeilijk met de hele situatie. Omdat hij al besefte wat er gaande was." Drie kinderen zijn momenteel ondergebracht in een opvangtehuis, drie andere verblijven nog in het ziekenhuis.

"De kinderen in het ziekenhuis stellen het goed. Ze worden overstelpt met cadeautjes die mensen hen toesturen."

Meest gelezen