AFP or licensors

Amerikaanse ambassade in Ankara beschoten

In de Turkse hoofdstad Ankara is de Amerikaanse ambassade beschoten. Er vielen geen doden of gewonden. De politie is op zoek naar de dader of daders. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan spreekt van een poging tot het creëren van chaos. 

De schoten werden gelost rond 5 uur vanmorgen, vanuit een voorbijrijdende auto. De dader of daders hadden het gemunt op één van de wachtposten van het ambassadegebouw. Daarbij is één ruit gesneuveld. De auto kon ontsnappen en de politie is momenteel op zoek naar die auto.

De woordvoerder van Erdogan spreekt van een poging tot het creëren van chaos. De voormalige minister van Europese Zaken en huidige AKP-voorzitter Ömer Celik noemt de aanval dan weer een "duidelijke provocatie". Het Witte Huis heeft nog geen commentaar gegeven op het incident.

De schietpartij komt er te midden van een diplomatiek conflict tussen de Verenigde Staten en Turkije, dat werd uitgelokt door het huisarrest van Andrew Brunson in Turkije. De Amerikaanse dominee werd eind 2016 in de nasleep van de mislukte staatsgreep in juli gearresteerd op verdenking van terrorisme en spionage.

Begin augustus voerden de VS sancties door tegen Turkije. De maatregelen werkten als een katalysator voor de crisis in het land en lokten een grote koersval van de Turkse lira uit.

Meest gelezen