Videospeler inladen...

Baltimore, waar elk jaar 300 moorden gebeuren: Björn Soenens trok er heen, bekijk hier zijn documentaire

Baltimore in Maryland. Bijnaam: Bodymore, Murderland. Het is een van de meest gesegregeerde steden van Amerika, waar zwarte Amerikanen elke dag moeten scharrelen om rond te komen. 300 moorden per jaar, op een bevolking van 600.000. Dat is twee keer zoveel als in Chicago en meer dan in heel New York, dat 15 keer meer mensen telt. VRT NWS-correspondent Björn Soenens maakte er een documentaire over die hierboven te zien is. 

Tienduizenden huizen in Baltimore staan leeg en dichtgetimmerd. De politiecommissaris moest onlangs opstappen na belastingfraude. Een pak agenten in de stad zijn door en door corrupt en zijn geschorst en veroordeeld.

Baltimore stond in april 2015 dagenlang in rep en roer, toen de politie Freddie Gray oppakte in het verpauperde West-Baltimore. Gray stierf een week later aan zijn verwondingen. Baltimore is ook de stad waar Tyrone West stikte en stierf bij zijn arrestatie na een verkeerscontrole. Baltimore: waar oost en west lijken op een oorlogszone en derde wereldgebied: drugs, bendegeweld, armoede en dakloosheid. 1 op de 200 inwoners heeft geen dak boven het hoofd. 

Maar op het puin van deze stad, is er ook hoop. Kleine helden die het verschil maken. Pamela Curtis die haar kinderen en haar buurt tegen de drugs beschermt. Politiecommissaris Melvin Russell die als agent in de moeilijke buurten gaat luisteren en mensen samenbrengt. Christina Flowers, die de daklozen een huis en een tweede kans biedt. Tawanda Jones, die strijdt tegen politiegeweld. Kwame Rose, die de scherpste analyse maakt - al rappend - van hoe het is om zwart te zijn in Amerika. Langzaam, tergend langzaam, herrijst Baltimore uit zijn as. 

Samen met cameraman-regisseur-producer Koen Soete maakte VRT NWS-correspondent Björn Soenens de documentaire "Oh, Baltimore!", die u hieronder kunt herbekijken.

Videospeler inladen...

Meest gelezen