België blijft wereldkampioen "langst zonder regering"

Toch één wereldtitel voor België, al is het wel een bedenkelijke. België blijft namelijk wereldrecordhouder als het gaat over lange regeringsonderhandelingen. Guinness World Records heeft Noord-Ierland namelijk laten weten dat hun "poging" om dat record te verbreken niet meetelt. Noord-Ierland -nu 581 dagen zonder regering- is volgens het boek voor wereldrecords een "ondergeschikte administratie", en geen "soevereine staat". Met maar liefst 541 dagen staat België dus nog steeds op kop als land dat het langst geen regering had. 

541 dagen. Zo lang duurde het om de regering Di Rupo te vormen. Na de federale parlementsverkiezingen van 13 juni 2010 kostte het onder andere een informateur, een preformateur, een reeks bemiddelaars en uiteindelijk formateur Di Rupo om een nieuwe regering te vormen. Al die tijd was de regering Leterme-II in lopende zaken. 

Ook de Noord-Ierse regeringsformatie is een slepend proces. Op 10 januari 2017 trok vicepremier Martin McGuinness (Sinn Féin) de stekker uit de regering, na een schandaal waar premier Arlene Foster (DUP) bij was betrokken. Sindsdien is "Stormont", de Noord-Ierse politieke zetel, op zoek naar een uitweg. 

In maart volgden nieuwe verkiezingen voor Noord-Ierland. Daarbij wonnen de protestantse unionisten van de DUP nipt. Sinn Féin en DUP moeten nu samen een nieuwe regering zien te vormen, maar dat verloopt alles behalve vlot. De Sinn Féin veranderde ondertussen ook van voorzitter, na het overlijden van Martin McGuinness. De partijen lijken elkaar vooral niet te vinden over het Noord-Ierse taalbeleid. Sinn Féin wil dat Iers meer wordt gerespecteerd als volwaardige landstaal. 

Jammer voor hen, maar Guinness World Records heeft nu beslist dat de Noord-Ieren geen aanspraak maken op de titel van "langst zonder regering". Volgens de woordvoerder van het boek voor wereldrecords is Noord-Ierland namelijk geen volwaardige "soevereine staat", maar een "ondergeschikte administratie".

Elio Di Rupo (PS) legt op 6 december 2011 de eed af bij toenmalig koning Albert II

Meest gelezen