Bescherming voor slagveld in Zillebeke

Voor het eerst komt er bescherming voor een slagveld in Vlaanderen. De Vlaamse regering gaat het slagveld van Bellewaarde Ridge beschermen als archeologische site.

Het slagveld ligt tussen het pretpark Bellewaerde en de oprit van de A19 in Zonnebeke. Er werd enorm hard gevochten tijdens de Eerste Wereldoorlog, waardoor er heel wat kraters en goed bewaarde loopgraven en schuilplaatsen zijn. De weide en het bosje werden nooit bewerkt na de oorlog, alles is ontzettend goed bewaard gebleven.

Je kan het slagveld zelf ook bezoeken, er is zelfs een speciale app die de verhalen van de omgeving vertelt. Het is de eerste keer dat zo'n slagveld als archeologische site wordt beschermd, eerder zijn de mijnkraters uit 1917 wel al beschermd als landschap.

Meest gelezen