Nicolas Maeterlinck

Twee activisten houden halfnaakt protest op het bloementapijt in Brussel

In Brussel hebben twee activisten gisteren halfnaakt op het bloementapijt een protestactie gehouden tegen de opsluiting van migrantenkinderen in Steenokkerzeel. De vrouwen werden opgepakt, maar na verhoor opnieuw vrijgelaten. Er werd een proces-verbaal opgesteld dat aan het parket van Brussel zal worden overgemaakt.

De actievoersters droegen enkel schoenen en een zwarte onderbroek. Ze hielden een spandoek in de lucht waarop in het Frans stond geschreven: "Dit is geen schandaal, kinderen opsluiten is dat wel". Daarmee verwezen ze naar de opsluiting van een migrantengezin in het gesloten centrum van Steenokkerzeel. Dezelfde boodschap stond ook op hun borst te lezen. Op hun rug stond in zwarte letters: "Shame on Belgium". De vrouwen werden uiteindelijk door twee mannen van het bloementapijt op de Grote Markt geleid.

Dit is geen schandaal, kinderen opsluiten is dat wel

De activistes gaven te kennen dat ze niet tot de feministische protestbeweging Femen behoren. Maar ze kozen voor deze vorm van actie om een hommage te brengen aan Oksana Shachko (31), de medeoprichter van Femen, die vorige maand dood aangetroffen werd in haar appartement in Parijs. Het anonieme duo voerde de actie gisteren uit in samenwerking met performster Mireia Arnella.

Bloemen platlopen en kleren uittrekken is minder schandalig dan "de verklaringen van onze ministers en het beleid dat ze voeren". Kinderen opsluiten die de miserie ontvluchten waarmee ons consumentistisch paradijs is opgebouwd, dat is schandalig", stellen ze. De vrouwen nemen daarbij het beleid van de federale regering in het vizier.

Meest gelezen