Bouwsector in Limburg groeit

De bouwsector in Limburg is optimistisch. Meer dan 60% van de bedrijven ziet zijn omzet dit jaar stijgen. En er wordt een economische groei van 3,7% in de bouw verwacht, dat is beter dat 1,6% groei die dit jaar verwacht wordt in de volledige Belgische economie.

De Limburgse bouwbedrijven zijn optimistisch en de helft van hen wil dit jaar meer personeel in dienst nemen. Vorig jaar was dat maar bij een derde van de bedrijven het geval.  "Maar het is nog altijd een moeilijke zoektocht", zegt Chris Slaets van de Confederatie Bouw. "Het is al langer moeilijk om geschikt personeel te vinden, maar nu is het dé bottleneck in de bouwsector geworden. Want de economie leeft ook in andere sectoren op."

Buitenlandse concurrentie

De voorbije jaren kregen de Limburgse bouwbedrijven veel concurrentie van buitenlandse bedrijven. "Die concurrentie is wat afgenomen, zegt Johann Leten van VOKA Limburg. "Want ook in Nederland en het Oostblok is er genoeg werk, en de kloof tussen in België meer verdienen dan in het thuisland is kleiner geworden."

Innovatie

De Limburgse bouwsector wil verder blijven inzetten op het gebruik van nieuwe technieken en materialen. "Oude huizen op enkele weken tijd omvormen tot energieneutrale woningen, meer werken met prefab en het gebruik van zelfhelend beton, het zijn nieuwe processen waar we op willen inzetten", besluit Chris Slaets.

Meest gelezen