Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Secretaris-generaal OAS eist crisisvergadering over vluchtelingengolf uit Venezuela

 De secretaris-generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) heeft een crisisvergadering van de bevoegde commissie over de vluchtelingengolf uit Venezuela gevorderd. Naar schatting hebben 2,3 Venezolanen de laatste maanden hun land verlaten.

"De situatie is hopeloos. Het Venezolaanse volk heeft geen toegang tot sociale basisvoorzieningen, de gezondheidszorg en het onderwijs zijn ingestort. De openbare instellingen zijn niet meer in staat in elektriciteit en water te voorzien", zegt Luis Almagro. "Bovenop de inefficiëntie van de regering komt nog eens de tirannieke onderdrukking, waaronder de bevolking gebukt gaat."

Volgens de Verenigde Naties hebben tot dusver 2,3 miljoen Venezolanen hun toevlucht gezocht in andere landen. De massale stroom vluchtelingen wordt beschouwd als een van de grootste migratiebewegingen in de recente geschiedenis van Latijns-Amerika.

Veel buurlanden raken door de toestroom overbelast. Om de instroom van vluchtelingen af te remmen, eist Ecuador sinds het weekeinde dat de Venezolanen over geldige reisdocumenten beschikken. Ook Peru wil zijn inreisvoorschriften snel verstrengen. In het Braziliaanse grensgebied kwam het al tot xenofobe rellen tegen Venezolanen.

Venezuela lijdt onder een zware economische crisis. Er is een gebrek aan voedingsmiddelen, medicamenten en alledaagse dingen. Voor het lopende jaar verwacht het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een inflatie van één miljoen procent. Bovendien zou de Venezolaanse economische productie nog eens met 18 procent kunnen dalen.

Meest gelezen