Acteurs Michelle Yeoh, Ken Jeong, Henry Golding, Awkwafina en Constance Wu
2018 Invision

"Yellow" als nummer in de film "Crazy rich Asians"? Coldplay was niet overtuigd, tot deze brief

Een herwerking van het nummer "Yellow" van Coldplay voor de film "Crazy rich Asians". Het lijkt een vreemde keuze, maar de Aziatisch-Amerikaanse regisseur was meer dan overtuigd. Coldplay weigerde toestemming te geven, maar kon worden overhaald door een bijzonder emotionele brief van de regisseur. "De term "Yellow" had altijd een negatieve bijklank voor mij. Tot jullie nummer."

"Crazy rich Asians" is de eerste Hollywoodfilm in 25 jaar die uit een volledige Aziatische cast bestaat. Voor de film liet regisseur Jon M. Chu Amerikaanse hits herwerken naar een Chinese versie. "Dat wilde ik doen om ons publiek te tonen hoe wij ons voelen als Aziatische Amerikanen", zegt de regisseur aan Quartz. "De waanzinnige mix van identiteiten en culturen maakt wie we zijn. Voor mij was het een cruciaal onderdeel van wat we met deze film probeerden te doen."

Yellow, een scheldwoord

Een van de nummers die Chu zéker in de film wilde laten horen, was "Yellow" van Coldplay. Maar platenmaatschappij Warner Bros, die de nummers van Coldplay uitbrengt, fronste meteen de wenkbrauwen bij de vraag van Chu. Want hoewel het nummer niet gaat over afkomst of ras, kan enkel de titel in combinatie met de film al ophef veroorzaken. De term "yellow" wordt namelijk vaak gebruikt als een scheldwoord voor Aziaten, verwijzend naar hun huidskleur. 

En dus was de reactie van Warner Bros duidelijk. "Neen, dat kunnen we toch niet doen? Wat zullen de mensen wel niet zeggen?", reageerde de maatschappij volgens Chu. "Een blanke regisseur zou dat inderdaad niet kunnen doen", zei de regisseur op zijn beurt.

Beluister hier de originele versie van "Yellow" van Coldplay

Na wat aandringen gaf de platenmaatschappij alsnog de toestemming, maar dat was buiten Coldplay zélf gerekend. De band wilde absoluut niet dat het nummer werd gebruikt voor deze film.

De terughoudendheid is begrijpelijk. Coldplay kreeg in het verleden al twee keer commentaar over zich heen in een soortgelijk geval. Zo bevatte de clip van "Princess of China" - een nummer in samenwerking met Rihanna - volgens critici heel wat Aziatische stereotypen. En ook "Hymn for the Weekend" zat volgens The Guardian vol met "afgezaagde fantasieën van India als een exotische speeltuin voor rijke blanke mensen". 

Brief naar Coldplay

Chu gaf niet op en stuurde een brief naar Chris Martin, Will Champion, Jonny Buckland en Guy Berryman, de bandleden van Coldplay. In zijn brief spreekt de regisseur over zijn "complexe relatie" met de term "yellow". 

"Het woord "yellow" heeft altijd een negatieve bijklank gehad in mijn leven. Ik werd zo - op een denigrerende manier - genoemd op de lagere school en in films werd het geroepen naar laffe mensen", zo schreef Chu. "Of dat was toch zo tot ik jullie nummer hoorde. De kleur werd plots op de mooiste en meest magische manier beschreven die ik ooit had gehoord. Het werd onder meer de kleur van de sterren. Het deed me opnieuw nadenken over mijn zelfbeeld."

Yellow werd door jullie nummer plots op de mooiste en meest magische manier beschreven die ik ooit had gehoord

Volgens Chu werd het nummer vrijwel meteen een lijflied voor hem en zijn vrienden. "Het gaf ons een nieuw gevoel van trots. Een gevoel dat we nooit eerder hadden gevoeld. Dit nummer zal een hele generatie Aziatische Amerikanen hetzelfde gevoel geven. Ik wil dat ze allemaal een lijflied hebben die hen zo mooi laten voelen zoals ik me voelde toen ik jullie woorden horen. En toen ik het het meeste nodig had."

Volgens Amerikaanse media gaf Coldplay binnen de 24 uur na het ontvangen van de brief toestemming om het nummer te gebruiken. 

Beluister hier de herwerkte versie van "Yellow" door Katherine Ho

"Crazy rich Asians"?

"Crazy rich Asians" kwam vorige week uit in de Verenigde Staten en kende meteen een gigantisch succes. Het gaat over een in New York geboren meisje dat haar vriend vergezelt naar het huwelijk van zijn beste vriend in Singapore. Eens aangekomen blijkt dat haar vriend een aantal belangrijke details over zijn leven is vergeten melden. Hij blijkt af te stammen van een van de rijkste families van het land, maar daarnaast is hij ook een van de meest gewilde vrijgezellen. 

Meest gelezen