Videospeler inladen...

Van archaïsche telexmachines tot "Het Journaal" met smartphone maken: de strafste beelden uit "Dank dat u bij ons was" 

Op Canvas was vanavond de 2e aflevering van "Dank dat u bij ons was" te zien, een programma over de (r)evolutie in de tv-journalistiek van de voorbije 40 jaar. Bekijk hier de strafste fragmenten in hun totaliteit, maar ook de integrale uitzending zelf.

1. "Het Journaal" door de jaren heen (1979, 1991 en 2004)

Sinds het prille begin van de openbare omroep in 1953 maakt de nieuwsdienst elke dag "Het Journaal". Zo snel en kort op de bal dat vandaag gebeurt, zo traag en ambachtelijk verliep dat vroeger. Vooral de technologie heeft de vorm én de inhoud van de nieuwsuitzending onherkenbaar veranderd. Wat nu vanzelfsprekend is, was nog niet zo lang geleden een utopie. Dat bewijzen deze reportages over het proces achter "Het Journaal" uit respectievelijk 1979, 1991 en 2004.

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

2. The Herald of Free Enterprise (1987)

Wanneer The Herald of Free Enterprise op 6 maart 1987 voor de kust van Zeebrugge kapseist, gaat de BRT compleet de mist in. Hoewel het de grootste scheepsramp in de naoorlogse geschiedenis van België is, blijkt de nieuwsdienst niet over voldoende middelen te beschikken om meteen ter plekke beelden te draaien en (vooral) om die snel naar Brussel door te seinen.

Een extra uitzending van "Het Journaal" in de ochtend van 7 maart loopt zo helemaal in het honderd. De kritiek is niet mals en op vlak van technologie steekt de openbare omroep nadien meer dan 1 tandje bij.

Videospeler inladen...

3. Het noodweer tijdens Pukkelpop (2011)

Amateurbeelden gedraaid met een smartphone bij een ramp, een aanslag of ander onheil: vandaag maken ze integraal deel uit van de beeldcultuur, ook die van "Het Journaal". Toch was dat tot voor kort minder vanzelfsprekend.

Een voorbeeld daarvan is de reportage die Riadh Bahri op 18 augustus 2011 maakt van het noodweer op Pukkelpop. Bij gebrek aan een cameraploeg, draait hij de beelden met zijn smartphone. In de extra uitzendingen van "Het Journaal" in de ochtend van 19 augustus is de reportage nog integraal te zien, vanaf de reguliere uitzending van 13 uur blijft het bij fragmenten.

Videospeler inladen...

BEKIJK: De integrale 2e aflevering van "Dank dat u bij ons was"

Videospeler inladen...

Meest gelezen