Videospeler inladen...

Milletjassen, de "homoziekte" en café Bonten Os: dit zijn de strafste beelden uit "Dank dat u bij ons was"

Op Canvas was vanavond de 1e aflevering van "Dank dat u bij ons was" te zien, een programma over de (r)evolutie in de tv-journalistiek van de voorbije 40 jaar. Bekijk hier de strafste fragmenten in hun totaliteit, maar ook de integrale uitzending zelf.

1. "We moeten toch kleren hebben" (1986)

Op 6 maart 1986 gooit Paul Jambers hoge ogen met "We moeten toch kleren hebben", een reportage voor "Panorama" waarin hij enkele (welgestelde) jongeren uitgebreid over hun dure kledingsmaak aan het woord laat. 1 woord keert daarbij voortdurend weer: Millet, het merk van prijzige jassen waarmee de snobs graag uitpakken op de speelplaats en in het uitgaansleven.

Videospeler inladen...

2. "'t Is maar net pech" (1985)

In de jaren 80 woedt de aidsepidemie ook in België. Tegelijk weet het brede publiek weinig of niks van de "homoziekte" of het HIV-virus af en doen veel misverstanden de ronde. Op 14 november 1985 probeert "Panorama" tekst en uitleg te geven in een reportage over aids. Daarin komen onder meer prostituées, homoseksuele mannen en sekswerkers aan het woord. Vooral hun onwetendheid en onzekerheid vallen op.

Videospeler inladen...

3. "De Seefhoek" (1988)

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 1988 breekt het Vlaams Blok door in Antwerpen waar de extreemrechtse partij bijna 18 procent van de stemmen haalt. In de Seefhoek ligt dat percentage nog hoger. Op 17 november trekt Paul Muys voor "Panorama" naar die volkswijk waar veel migranten wonen om na te gaan hoe de verschillende bevolkingsgroepen samenleven. Vooral de flagrant racistische commentaren van een tooghanger in café Bonten Os zinderen na.

Videospeler inladen...

4. "Pint en vriend" (1990)

Jongeren en alcoholmisbruik: al in 1990 is het een probleem dat alarmbellen doet afgaan. Op 8 maart dweilt Paul Jambers verschillende jeugdcafés in onder meer Herzele, Dendermonde en Hasselt af om bij scholieren te polsen hoeveel ze drinken en hoe ze daar zelf over denken. Overal vloeit het bier rijkelijk.

Videospeler inladen...

5. De zaak-Dutroux en de Witte Mars (1996)

Wanneer de zaak-Dutroux in de zomer van 1996 losbarst, komt een van de pijnpunten van de nieuwsdienst bloot te liggen: de openbare omroep heeft de maatschappelijke impact van dit gruweldossier en van justitie in het algemeen te lang onderschat. In een ijltempo probeert de Reyerslaan de concurrentie bij te benen, onder meer door een zogenoemde crimicel op te richten die zich op gerechtelijke verslaggeving toespitst. De beelden van toen grijpen vandaag nog steeds naar de keel.

Videospeler inladen...

BEKIJK: De integrale 1e aflevering van "Dank dat u bij ons was"

Videospeler inladen...

Meest gelezen