Koen Van Gerven, CEO van Bpost.

Waarom Bpost de postbedeling wil omgooien: de tanende brievenpost in cijfers

"Ons model is einde verhaal": ook dit weekend liet Bpost-CEO Koen Van Gerven weer een ballonnetje op over een transformatie van de brievenbedeling, tot onvrede van de vakbonden. Waarom doet hij dat tegenwoordig zo vaak? We hebben de cijfers even voor u gebundeld.

De voorbije drie maanden was het een terugkerend verhaal: Bpost-topman Koen Van Gerven die suggereerde dat de brievenbedeling zou moeten veranderen. Geen garantie meer op een bezorging van de brief de volgende dag, maar wel een model met 'snelle' (en duurdere) postzegels en standaard postzegels die ervoor zorgen dat de brieven ten laatste drie dagen na het versturen aankomen.

Zijn doel: het postbedrijf aanpassen aan de fors dalende hoeveelheid brievenpost en de stevige groei in de postpakketten. Hoe fors en hoe stevig? Dit zijn de cijfers.

Het aantal traditionele brieven dat Bpost dagelijks verwerkt, is sinds 2004 bijna gehalveerd. Toen busten postbodes nog 14,4 miljoen brieven. In 2017 waren dat er nog iets meer dan 8 miljoen.

In 2004 kon de postbode op een ronde nog in 7 op de 10 brievenbussen post droppen. Dat aandeel is vandaag al gezakt naar 55 procent. Zonder aanpassing van het model zal dat de komende jaren verder zakken naar 50 procent. Van Gerven maakte zich onlangs op een analistenvergadering sterk dat dat met zijn nieuwe plan - met snellere en 'gewone' brieven - weer naar 70 procent zou kunnen gaan

Het is overigens niet alleen kommer en kwel bij Bpost. Het gaat bijvoorbeeld best goed met de pakjespost. De voorbije 7 jaar is het gemiddelde aantal verwerkte pakjes per dag verdubbeld tot 190.000 stuks. 

Dat lijkt misschien niet zoveel in vergelijking met de nog altijd miljoenen verstuurde brieven per dag, maar qua inkomsten maakt dat wel een groot verschil. In die mate dat het kantelpunt stilaan bereikt is: de traditionele brievenpost in België (kranten en reclamezendingen niet meegerekend) leverde in 2017 nog net iets meer op dan de totale omzet van de postpakketten die bpost verwerkte. Dit jaar zal die omslag - mede als gevolg van de overname van het Amerikaanse pakjesbedrijf Radial - een feit zijn.

Meest gelezen