De vijf boeken die het leven van fotografe Sanne De Wilde hebben veranderd

Fotografe Sanne De Wilde (31) reist voor haar fotoprojecten de wereld rond en naast de liefde voor het beeld heeft ze een groot hart voor woorden. Ze leest even gretig als ze leeft: “Ik heb als kind heel veel gelezen maar voorlopig is mijn leesgedrag veel boeken meedragen maar weinig tijd hebben om ze te lezen.”

Ze brengt meer tijd door in luchthavenlobby's dan thuis. Sanne De Wilde is altijd onderweg, op weg naar een volgend fotoproject. Als lid van het prestigieuze "Noor Image" fotoagentschap reist ze de wereld rond. De dagen dat ze thuis is, woont ze in Amsterdam. Waar ze als freelance fotograaf werkt voor "De Volkskrant".

Mogelijks ken je haar vooral van haar fotoreeks "The Island of the Colorblind" (zie foto onderaan) waarvoor ze naar twee eilanden in Micronesië trok waar uitzonderlijk veel inwoners kleurenblind zijn.

Wij spraken haar tussen twee opdrachten door in Antwerpen, over de boeken die ze niet meer heeft. Want ze wil eerst een vaste stek voor ze nog nieuwe boeken meezeult naar een zoveelste verhuisadres.

1. I.M. - Connie Palmen

Videospeler inladen...

Als eerste boek kiest Sanne voor I.M. van Connie Palmen: "zij zal altijd bovenaan mijn lijst staan. Zeker vroeger heeft ze een grote impact op mij gehad. Er zit heel veel wijsheid in haar schrijven. Het klinkt misschien gek maar ik heb me altijd heel begrepen gevoeld door haar."

Het klinkt misschien gek maar ik heb me altijd heel begrepen gevoeld door Connie Palmen.

Vooral de psychologisch ontleding van karakters en mensen spreekt Sanne aan, dat blijkt uit de keuze van haar boeken: "op een bepaalde manier hebben die boeken me geleerd gevoelens of ideeën te verwoorden. Het onderzoek van wat er tussen woord en daad ligt, daar is Connie Palmen zo goed in, in mensen psychologisch ontrafelen."

Toeval wil dat ze Connie Palmen onlangs heeft mogen portretteren voor "De Volkskrant": "het was de eerste keer ooit dat ik zenuwachtig was om iemand te fotograferen maar het was leuk, een speciale madam."

2. Fotoboek Until death do us part - Thomas Sauvin

Videospeler inladen...

"Ik heb een gat in mijn hoofd, want ik heb zoveel dingen met fotoboeken dat ik even niet meer weet wat te kiezen. Misschien omdat ik niet zo snel meer onder de indruk ben van een fotoboek. Er gebeuren heel veel interessante dingen in de fotowereld. Ze zijn nu echt een project of een tentoonstellingsstuk geworden. Dat is niet meer het soort koffietafel fotocatalogus dat het ooit was. Het gekke is dat als ik nu aan fotoboeken denk, dat ik dan teruggrijp naar de eerste fotoboeken die ik zag." 

"Als ik toch één moet kiezen dan kies ik een klein fotoboekje dat ik in Japan kocht, dat in een sigarettendoosje zit. Het is een boek met alleen maar mensen die roken. Omdat het blijkbaar een traditie is in China dat iedereen sigaretten moet opsteken. Op zo een huwelijk is dat roken, roken, roken,...die bruid en die bruidegom. Je ziet mensen met héél veel sigaretten in hun mond. Dat is gewoon een heel klein boekje op sigarettenmaat. Het springt er uit omdat vormgeving en concept perfect samenvallen."

3. Sapiens: A Brief History of Humankind - Yuval Noah Harari

Videospeler inladen...

Het fotowerk van Sanne De Wilde onderzoekt vaak de rol die genetica  speelt in het leven van mensen. Dat schemert door in de keuzes van haar boeken. Sapiens van de Israëlische historicus Yuval Noah Harari vertelt een beknopte geschiedenis van de mensheid. Het legt uit hoe de mens zich naar de top van het ecosysteem heeft gestoten. 

"Harari legt door terug te gaan in de geschiedenis van de mensheid zoveel dingen bloot over het nu. Het maakt voor mensen begrijpbaar waar bepaalde dingen vandaan komen. Heel veel mensen proberen te begrijpen hoe dat het komt dat de wereld zich op deze manier aan het ontvouwen is en ik denk dat het daarom is dat het boek zoveel mensen raakt."

Heel veel mensen proberen te begrijpen hoe dat het komt dat de wereld zich op deze manier aan het ontvouwen is en ik denk dat het daarom is dat het boek zoveel mensen raakt.

De weg die het boek met Sanne aflegde is typerend voor haar leven en leesgedrag: ze kreeg het cadeau van een vriendin die in Egypte woont, op een trouwfeest in Chili. Vervolgens liet ze het meereizen naar Papoea-Nieuw-Guinea en Bolivia waar ze telkens verder las. Om het uiteindelijk achter te laten bij haar familie -zoals ze de mensen die ze ginds portretteerde beschrijft- in Micronesië. "Het beslaat zoveel delen van de mensheid dus ik vond het interessant om het ginds, op een eiland waar iedereen diep religieus is, achter te laten." 

4. Double Trouble, Twice Blessed - Philip M. Peek

Videospeler inladen...

Boeken zijn regelmatig het beginpunt van haar fotoreeksen. Zo was "The Island of the Colorblind" van Oliver Sacks het startpunt van haar gelijknamige fotoreeks. Het boek dat nu in Sanne's reiskoffer zit gaat over tweelingen in West-Afrika, "Double Trouble, Twice Blessed." van Philip M. Peek. 

"Ik ben dit boek nu aan het lezen omdat ik in oktober vertrek naar Nigeria voor een nieuw project over tweelingen met Noor-fotograaf Bénédicte Kurzen. Het boek gaat over de "Yoruba" gemeenschap in Nigeria, die het hoogst aantal tweelingen geboortes ter wereld heeft. Bijna 1 op 2 bevalt er van een tweeling, er is zelfs een tweelingen dorp waar bijna elk gezin een tweeling heeft."

"Rond tweelingen hangt er in Nigeria heel veel bijgeloof. Er zijn twee stromingen: je hebt diegene die denken dat tweelingen geluk brengen en zij die denken dat ze ongeluk brengen. Langs de ene kant worden ze gevierd en worden ze gezien als een speciale spirit die neergedaald is in de wereld. Langs de andere kant zijn er communities die tweelingen als ongeluk zien en die ze willen vermoorden. Ze denken dat ze onheil gaan brengen over de hele gemeenschap."

5. De YouTube-lezingen van Esther Hicks

Videospeler inladen...

Goud, zilver, roos en glitter. Sanne De Wilde is een wervelwind vol positieve vibes en die levensvisie heeft ze deels te danken aan de Amerikaanse "inspirational speaker" Esther Hicks. "Het is mogelijks iets raar en kwetsbaar om aan te raden maar het is wel iets waar ik keiveel aan heb."

Hicks praat heel vaak over ongrijpbare dingen, dingen die je niet zo makkelijk kan vormgeven in een woord. 

Sanne las nog geen enkel boek van Hicks maar bekijkt geregeld haar YouTube-kanaal: "het zijn van die etherische video's met verschrikkelijke foto's op de achtergrond en cheesy titels. Je moet wat door de lay-out en terminologie kunnen kijken. Hicks praat heel vaak over ongrijpbare dingen, dingen die je niet zo makkelijk kan vormgeven in een woord. Ze ontrafelt hoe je in bepaalde situaties terecht komt en het gaf me vaak rust over hoe ik op dingen moet reageren. Het is een soort levenswijsheid net zoals Connie Palmen, waar je iets aan hebt."

"Wat Esther Hicks doet is zo specifiek dat je op een bepaald moment in je leven moet zijn om dat te willen luisteren of om daar iets aan te hebben. Ik denk dat het wel boeiend is om ook eens een boek van haar te lezen."

Beeld uit de reeks "The Island of the Colorblind" van Sanne De Wilde

Meest gelezen